2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Egyfelől orcátlan senkiháziak, másfelől barmok – lehet választani, lehet azonosulni

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 09:42 GMT +2, 2013. január 25.

Ha egy bocsánatkérőt orcátlannak, egy tiltakozót baromnak nevezel, észre sem veszed, de szellemi értelemben a Jobbiknak kampányolsz.


Az első jelzővel a Krónika egyik publicistája minősíti a magyarországi szocialistákat, akik azzal a szándékkal érkeztek Erdélybe, hogy, nyilván nem minden politikai kalkulus nélkül, de bocsánatot kérjenek tőlünk. Bocsánatot kérni, főleg egy politikusnak csöppet sem könnyű, és nem is gyakori. Szerintem Mesterházy előtte azért nyelt egy nagyot. Eszébe jutott, hogy kik azok a pártból, akik a gyengeség jelének, behízelgésnek értelmeznék a gesztust. Mások vélhetően azért próbálták lebeszélni, mert személyében nem ő volt az, aki okot adott rá – miért mosogasson mások után? Amikor bocsánatot kért, Mesterházy nem a könnyebb utat választotta. Nyilvánvaló az is, hogy ettől a pár mondattól különösebb mennyiségű szavazatot nem remélhet, legfeljebb középtávú építkezésben gondolkodhat.

Ha valaki bocsánatot kér tőled, vagyis bizonyos felelősséget vállal, méghozzá olyan tettért, amit személyében nem ő követett el, az sok minden lehet, de a legkevésbé sem orcátlan senkiháziság. Az orcátlan senkiháziság az inkább az, amikor valaki nem kér bocsánatot, pedig lenne miért, sőt, még kérkedik is mindezzel. Ha ez a formálisan korrekt bocsánatkérés sértés lenne, ahogy a Krónika publicistája állítja, elég reménytelen és vigasztalhatatlan lenne ez a világ.

Persze lehet sértően bocsánatot kérni, ahogy például a The Office sorozatban kér bocsánatot a nárcisztikus főnök. De lehet bocsánatot kérni úgy is, hogy az egy performansz, a sértés tetőzése vagy paródia. Ilyen, amikor a rabbi Kohnt arra kötelezi, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot Grüntől. Mivel a rabbi semmit nem bíz a véletlenre, a szöveget is rögzíti. Kohn azt kell mondja: “Grün egy becsületes ember, hát bocsánatot kérek!” Az ünnepi bocsánatkérő vacsorán a rabbi jelzésére Kohn feláll, vesz egy mély levegőt és ezt mondja: -- Grün egy becsületes ember? Hát bocsánatot kérek...

De itt, most sem ez, sem az nem történt. Sem idétlenkedés, sem performansz nem volt, ami történt, egy melodráma-mentes, formájában korrekt, politikai keretek között tiszta beszéd jellegű tök ok valami. A szocialisták kolozsvári Canossa-járása lehet valami egészen új kezdete, lehet egy politikai geg, de markáns és kemény. Azzal, hogy a Krónika szerkesztője beengedte a lapba az inkriminált szöveget, nem csak egy újabb gyűlölet textust engedett be, hanem egy olyan anyagot is, ami intellektuálisan mélyen alulról üti a lécet.

***

A másik visszás jelző, amivel a szocik kolozsvári látogatása kapcsán találkoztam, az a “barmok” volt. Ezt Szanyi Tibor használta a Facebookon azokra, akik megpróbálták túlharsogni, ellehetetleníteni a szoci kolozsvári rendezvényt. Ha Szanyi Tibor ennyire érzékeny, valószínűleg jobb, ha otthon vagy a szállodájában marad.

Ami az EMI szimpatizánsok véleménynyilvánítási akcióját illeti, valószínűleg nagyon idegesítő lehetett. Nem nagyon lelkesítő vicsorgó tüntetők között benyomulni a gyűlésterembe. Nem kétséges, hogy az EMI akciója agresszív és szögletes volt. Az sem kizárt, hogy részben a Jobbik áll mögötte. Mégis, aki politikusnak megy, legyen szíves, tanuljon annyi csiszoltságot, hogy amennyiben egy bocsánatkérő küldöttség részeként szívja a kolozsvári levegőt, ne barmozza le azokat, akik nem minden alap nélkül, de nemtetszésüket fejezik ki.

Az csak színesíti a képet, hogy a szocialista politikus, miután a nem túl emelkedett Facebook bejegyzése után elszabadult a pokol, törölte a lebarmolást és az ahhoz kapcsolódó több száz kommentet is. Valószínűleg Szanyi Tibor nem igazán érti, miért is kértek bocsánatot.

***


Van egy javaslatom. Ha legközelebb mondjuk az LMP vagy Bajnai Gordon jön Erdélybe, amit őszintén remélek, mert jól esik, ha verseny van a kegyeinkért, akkor a Krónika publicistái tegyék túl magukat azon a traumán, hogy Erdély nem a Fidesz kizárólagos pártprovinciája. Ha ez nem sikerül, megértem. Ez esetben viszont tanácsosabb az idióta, ügyefogyott, boldogtalan, félkegyelmű jelzőket használni, vagy bármilyen más olyan jelzőt, amiben a humanizmus halvány szelete is felsejlik. A dehumanizálás, tegye azt újságíró vagy politikus, a szélsőséges ideológiák sikerének alapja. Ha egy bocsánatkérőt orcátlannak, egy tiltakozót baromnak nevezel, észre sem veszed, de szellemi értelemben a Jobbiknak kampányolsz.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!