2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Fészbuk Dzsenerésön – rövid értékelés

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 12:15 GMT +2, 2012. december 5.

Akárhogy is nézzük, ez az utóbbi évek egyetlen markáns, szabadságszagú, nemzedéki politikai megnyilvánulása. Erőssége a kép, a hangzás és Horváth Hanna, gyengéje a nem ritkán recsegő-ropogó szöveg.


Akárhogy is nézzük, a Fészbuk Dzsenerésön az utóbbi évek egyetlen markáns, szabadságszagú, nemzedéki politikai megnyilvánulása. Reakcióként jött az EMNX kampányklipjére (ami, meglepetés!, a maga során nagyon erősen emlékeztet egy román szám, a Vunk Vreau o ţara ca afară klipjére).

Az anyag erőssége a kép, a hangzás és Horváth Hanna – nagyon jó ez csaj –, gyengéje az olykor képzavaros, nem ritkán recsegő-ropogó szöveg és az énekesek időnkénti túlaffektálása. Minőség szempontjából nem egységes, van, hogy egészen cool, van, hogy coollog. Mondjuk kínosnak nem kínos sehol.

Az anyag legnagyobb érdeme, hogy valami olyasmit artikulál, méghozzá elég harsányan, ami az interetnikus közegben cseperedett nagyvárosi diákok alapérzése lehet: valami nincs jól, politikuskáim, nem vagytok hitelesek, nincs mondanivalótok, tetszelegtek, le vagytok maradva, sértegettek bennünket, unalmasak vagytok.

A szöveg egy elejtett mondatából még azt is ki lehet érezni, hogy a politikai számonkérés elsősorban a magyar politikusok irányába van megfogalmazva, ami igazán jó hír az RMDSZ-nek. Ezek a srácok még az etnikai szavazásban gondolkodnak (még akkor is, ha nem okvetlenül mennek el szavazni).

Kicsit visszás viszont a szöveg óvatoskodása. Nem is markánsan rendszerellenes, mert ezt a szavazatot még leadni készül a lírai én. Mindeközben nem is nagyon érti, hogyan működik a rendszer, mert nem ott támadja a rendszert, ahol az valóban fájna. Ugyan a gesztus erős, mert a középső ujj fel van tartva, de nem beton az a középső ujj.

Persze a szöveg hozzávetőlegessége miatt, nagyon tudatos politikai programot nem lenne jó leszűrni. Van viszont egy tanulság: ezeknek a skacoknak kell Communitas ösztöndíjat adni, mert övék lett a legkorszerűbb, legéletszagúbb és legkevésbé demagóg kampány tematikájú klip. Ha van ilyen verseny, az RMDSZ-t is, az EMNX-et is lealázták. Szociológust, fókusz csoportokat, büdzsét és szabad kezet nekik!


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!