2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Mit tudhatunk meg az EMNP új cover-képéből?

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 14:00 GMT +2, 2012. október 16.

Az Erdélyi Magyar Néppárt új Facebook cover-képe vagy félreértés (1.), vagy félreértés (2.). Vegyük sorra.1. Az Erdélyi Magyar Néppárt új Facebook cover-képe félreértés

Mi lehetett e mögött? Gyorsan kellett egy új cover, valaki pik-pak megcsinálta, és ez lett belőle: egy, az RMDSZ vizuális alapszettjét, az arányokat, a megoldásokat, az “élményt” másoló produktum. Színek, betűtípus, szlogen – copy, copy, copy. Hírtelen nem volt elképzelés, RMDSZ cover lett belőle, és ez csak a végén, így összenézve lett világos. Nem volt kéznél az EMNP brandkönyve, és megcsúsztak a dolgok, van ez így, gyakrabban, mint hinnénk. Lehet lopásnak, boldogtalan munkának, véletlennek hívni. Kommunikációs szempontból szamárság, ki kell javítani, el kell felejteni.

2. Az Erdélyi Magyar Néppárt új Facebook cover-képe félreértés

Csak másképp. Mert egy adott pontig nagyon is tudatos szcenáriót követ, tudniillik addig, amíg a zavarkeltés a cél. Ha az EMNP vizuális kommunikációja nem az elkülönülés, a differenciálódás irányába halad, ami minden tisztességes brand lényege, hanem inkább a hasonulás, a másolás felé, akkor egyféle vizuális parazitizmusról van szó. A cél: elcsenni, ködösíteni, koptatni.

Ebben pedig lenne bőven politikai ráció. Az EMNP nagyon jól ismeri a kölcsönös semlegesítés élményét, lásd, ahogy az MPP-vel közösen szinte lenullázták a bázisaikat. Most elvenni egy keveset az RMDSZ-től, akár annyit, hogy az 5 % alá kerüljön, többet ér, mint pozitív, organikus szavazatokat szerezni az EMNP-nek.

Amennyiben az EMNP nagyon pragmatikusan kitart a mellett a szándéka mellett, hogy RMDSZ-klón imázzsal kampányoljon, és ezt némi sikerre is viszi, egyben karaktergyilkosságot követ el, önmaga ellen. A EMNP tőkéje kizárólag csak abban rejlett, hogy némileg más. Hogy kitart mássága mellett, még akkor is, ha néha elég fura dolgokat kell csinálnia, hogy fenntartsa. Ha az EMNP kicsit is enged ebből a határozott, néha naiv, néha vakmerő másságból, mindent felad, ami legitimálta.

De mi kell a sikeres karakter öngyilkossághoz, mert egy RMDSZ után másolt imázs még önmagában nem lesz elég? Kell egyrészt sok pénz, hogy ez a diverziós imázs sok felületen, hatásosan meg tudjon jelenni. Nagy rálátásom nincs arra, hogy a magyar kormány most éppen mennyit tett félre a EMNP kampányra, de még az is elképzelhető, hogy lesz pénz rogyásig. Másrészt kell némi idő is ahhoz, hogy a klón beérjen. Ha a kampány máris indul, úgy tűnik, idő is lesz elég. Harmadrészt kellenek helyi szervezetek, akik azonosulni tudnak a vizuális önfeladással, olyan emberek, akik tűrik, hogy a szomszédos RMDSZ-es kocsmaasztalnál tolvajoknak nevezzék őket. Ezzel kapcsolatban viszont már elég komoly kételyeim vannak. És pont ebben rejlik a félreértés. Az EMNP RMDSZ-esített imázsának sikeréhez nem csak az RMDSZ szavazókat, hanem saját szervezetüket is hülyére kell venni. Ez pedig egy olyan bravúr lenne, amire talán még Tőkés László sem lenne képes.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!