2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Néhány kérdés Toró T. Tiborhoz

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 10:45 GMT +2, 2011. május 19.

Annak idején hasonló kérdéseket tettél fel az RMDSZ-nek, sortűzszerűen. Most ideiglenes pártvezető vagy, itt az ideje, hogy tőled is kérdezzenek.


Kedves Tibor,

kevés olyan politikust ismerek, aki nem tartja magát felkentnek, kiválasztottnak, aki megadja a nyilvánosságnak azt a tisztelet, hogy azon a konkrétsági szinten válaszoljon a kérdésre, amilyenen az fel lett téve. Aki nem moralizál, nem ijesztget, nem tekintélyelvű.

Ellenzéki politikusnak ismertelek meg, nyílt értelmiséginek, aki vállalja akár az őrlődést, akár a mellőzöttséget, de konzekvens és markáns marad jobbközepes értékrendjében. Mindig értelmiségibb voltál, mint a többiek, többnyire forrófejűek a Reform Tömörülésből és annak környékéről, és ezt nagyon tiszteltem, tisztelem.

Voltak pillanatok, amikor arra hajlottam, tehetetlennek érzed magad, sőt, elcsigázottnak, viszont nagyon határozott politikai szereptudatod megkönnyítette a helyzetedet. Ami, ahogy eddig felismertem, nem a rombolásról, hanem az építésről szólt. Hogy ekkor ez hiteles volt, abban egészen biztos vagyok, legyen akármi a hivatalos RMDSZ-es álláspont.

Ez egyrészt. Másrészt, talán a média torzítása miatt, de nem ugyanezt látom most. Egy szervezetvezetőt látok, aki nem tudja elmondani, hogy mi a végső politikai oka annak, hogy szervezetet épít, leszámítva, hogy jogosnak tűnő sérelmi történeteitek vannak az RMDSZ és az MPP kapcsán.

De nem az a fontos, hogy mit gondolok most, hanem az, hogy te mit válaszolsz, és aztán mit gondolnak mások, nagyon-nagyon sokan. Innen veszem a bátorságot, hogy kérdezzek tőled úgy, ahogy a sajtó valószínűleg nem kérdezne, részben aprofesszionalizmusból és részben öncenzúrából, hülyén felfogott udvariasságból.

Létrejön tehát egy új párt nagyon kevés új arccal. Talán Gergely Balázs nélkül nem is lenne értelme új pártról beszélni, minthogy az RMDSZ-ből és az MPP-ből kiszorultak csoportja vagytok. Gergely Balázs jobb fejnek tűnik, mint közvetlen politikai ellenfele, a Kolozs megyei szervezetet vezető László Attila. Integratív, a munkától nem viszolygó személynek tartom, ellentétben közvetlen politikai ellenfelétől, László Attilától, aki sem nem dolgozik, sem nem integratív, hacsak a puhányság nem ennek szinonimája. Szóval Gergely Balázst leszámítva, akiben szerintem van politikai potenciál, és akinek legfeljebb MPP-s sérelmei lehetnek, nektek mind-mind eposznyi frusztrációtok és megbosszulni valótok van.

Miért, miben vagytok ti újak? Nem egyszerűen arról van szó, hogy egy kiszorult politikai érdekcsoport tagjai vagytok, amiből az RMDSZ-ben, bent van még 4-6, attól függ, hogy számoljuk?

Azt mondod, hogy egy új politikai eszköz lesztek. Mi az az új, amire ez az új eszköz szolgál? Nem lennétek jobb eszköz, ha civilek lennétek és kevesebb hatalmi reménnyel de azonnal elvégezhető feladatlistával intézményesítenétek a jobbközép értékrendet?

A fő üzenetetek az, hogy nem elvenni akartok, hanem a távolmaradottakat szólítjátok meg. De vajon a távolmaradottak nem ábrándultak-e ki ugyanannyira belőletek, mint az RMDSZ-ből és az MPP-ből, hiszen többnyire ti is régi arcok vagytok? Ráadásul a távolmaradottak azok, akik azonnali megoldásokat várnak, ami a populizmusra hajlamosítja a politikusokat. Mi a nem populista, a távolmaradottakat megszólítani tudó üzenete a pártodnak? És kérlek ne mond azt, hogy még nincs kész a programotok.

Ki Tőkés László az új párt számára, és mi az új párt Tőkés számára? Itt elég nagy a katyvasz. Nekem úgy tűnik, ti megpróbáltok Tőkésre építeni, Tőkés viszont csak akkor hajlandó implikálódni, ha valóban sikeresek lesztek - lásd MPP - the same old story. Amit vállal, hogy harsányan támadja az RMDSZ-t. Ez valamiféle munkamegosztás? Még egyszerűbben: mi Tőkés felelőssége felétek, és mi a tiétek Tőkés felé?

Miért nem vagy hajlandó nyíltan beszélni a szervezeted pénzügyeiről? Miért teszed ugyanazt a szamárságot, mint amit azoktól láttunk, akikhez képest alternatívát akarsz felmutatni? Mennyibe kerül az új projekt és honnan van rá pénz? Miért nem vállalod a teljes transzparenciát? Miért becsülöd le annyira a romániai magyarok politikai intelligenciáját, hogy nem ismered el nyíltan, hogy a Fidesz közvetve és/vagy közvetlenül a szponzora a politikai intézményesüléseteknek, hogy a Fidesz nélkül most nem lenne új párt?

Mi az ára annak, hogy a Fidesz titeket szponzorál? Irodáitok, infrastruktúrátok, alkalmazottjaitok részt vesznek-e majd a Fidesz erdélyi kampányaiban? Ha igen, van-e módotok arra, hogy a Fideszhez képest markánsan fogalmazzatok meg saját, eltérő politikai álláspontokat? Szerinted a Fidesszel szembeni politikai kiszolgáltatottság nem ütközik logikailag a romániai magyarok politikai önrendelkezésének logikájával?

Ezek a kérdések így leírva sortűznek tűnhetnek. Emlékeztetlek, te magad voltál az egyike azoknak, akik annak idején hasonló kérdéseket tettek fel az RMDSZ-nek, sortűzszerűen. Most ideiglenes pártvezető vagy, itt az ideje, hogy tőled is kérdezzenek. De nem akarok igazságtalan lenni veled. Arra is megkérlek, remélt válaszodban tedd fel, és válaszold meg azokat a kérdéseket is, amik fontosak, de a sajtó nem tett fel neked, viszont a romániai magyarok tájékoztatása szempontjából legalább olyan fontosak, sőt fontosabbak, mint azok, amelyeket én fogalmaztam meg.

Baráti tisztelettel,
Attila
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!