2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Négyszögesítette magát a Szabadelvű kör?

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 23:08 GMT +2, 2010. június 12.

A közlemény nekem arról szól, hogy a szabadelvűek végre találtak maguknak egy biztonságos kis témát amin felháborodhatnak.


Előttem a Szabadelvű kör állásfoglalása, vagyis a hivatalos rommagyar liberók reakciója a marosvásárhelyi jobbikos iroda megnyitására. Teljesen rendben van és mégis, mintha nem lenne rendben. Valahányadik olvasatban már értem, miért nem hiszem el ezt az állásfoglalást.

Mert zavar a hőzöngő stílusa. “felháborodással értesült arról…”, “a magyarországi szélsőjobb revizionista üzenete a halál csókja minden erdélyi magyar autonómia-projekt…”, “nincs helye tétovázásnak, kétszínűségnek…”. Mi ez a petőfis retorika? Hát már ti is?

Különösen nevetségesnek tartom azt, ahogyan az utolsó bekezdés meg van fogalmazva: ”Felkérünk minden erdélyi magyar politikai szervezetet, az RMDSZ-t, az EMNT-t, az MPP-t, civil szervezetet, egyházat, ifjúsági szervezetet, sajtóorgánumot, hogy egyértelműen és félre nem érthetően


határolódjon el

a magyarországi szélsőjobb erdélyi terjeszkedésétől. Ebben a kérésben nincs helye tétovázásnak, kétszínűségnek, hisz a feszültséggerjesztés következményeivel nekünk erdélyi magyaroknak kell számolnunk, nem a Jobbik képviselőinek.”

Ajjaj. Szinte látom is magam előtt, amint futnak a faxgépekhez és a fent említettek már küldik is a szabadelvűektől elvárt állásfoglalásokat...

Skacok, mire jó ez? Ha már ennyire apokaliptikus és árnyalat nélküli a szabadelvűek víziója, akkor miért nem hívtak össze sajtótájékoztatót a témában, miért nem kértek fel notabilitásokat, hogy írásban foglaljanak állást ebben az ügyben. Miért nem kaptunk egy kerekasztal-beszélgetésre való meghívót is, amiben árnyalni, elhelyezni lehet a kialakult helyzetet? Röviden, miért nem dolgoznak a liberálisok, ha már adódott egy kis munka? Miért választották a legolcsóbb módját az állásfoglalásnak: jól felháborodnak és írnak ebből három bekezdést a legolcsóbb zsurnalisztikus stílben? Miért nem választják a nehezebb megoldást, miért nem vállalnak felelősséget a dolgok feloldásában. Ha problémát látnak,


miért nem kezelik problémaként?

A Szabadelvűek közleménye nekem arról szól, hogy végre találtak maguknak egy biztonságos kis témát amin felháborodhatnak. A gazdasági, válságkezelési ügyek bonyolultak, a jobbikos téma viszont egyszerű. Miért baj ez? Mert az SZDSZ is ezzel a pattogással hordta a maltert a Jobbik megerősödéséhez.

Skacok, ha dolgozni akartok, tegyétek. Ha nem akartok dolgozni, ne tegyétek. De számomra, peremvidéki szabadelvű számára mégiscsak megalázó, hogy újabban ti kiabáljátok a rommagyar politikai bohózatban azt, hogy: repülősót!, repülősót! Ez nem a ti szerepetek, nem áll jól nektek, nem méltó hozzátok.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!