2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

GENERATION NEXT

A jó házból való idióta

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 15:34 GMT +2, 2010. május 11.

Az első benyomás: korrekt. A második: nem lesz vele baj, jó fiú (jó lány), nagyon korrekt. A harmadik benyomás: ionizálóan idióta.


Az alaptípus sokféle verzióban azonosítható. Van vigyori alkesz, tisztességben megfaszult filosz, groteszk világfi, aki megtanult bulizni, de csak mert ez volt a lazasági elvárás. Kis erőfeszítéssel féltucatot vizualizálok belőlük a rommagyar intézmények élén. És úgy, ahogy telnek a másodpercek, egyre többet és többet.

A jó házból való idióták azok, akik garantálnak. Mit is? Hogy nem fog történni semmi.

Ha lehetne second hand boltokból tiszteletreméltóságot vásárolni, akkor ilyen lenne az övé. Fiatalnak tűnik, mégsem tud 600 leütés alatt fogalmazni. Mert bármiről légyen szó, okvetlenül olyan mondatokat használ, amik legitimálják. Figyeld a karmozdulatait, vagy azt az ekeállást, ahogy az asztalra könyököl: mintha helyet próbálna szorítani magának az univerzumban. Mélységesen konvencionális outfitje mögül obligát módon megvillan a kispolgári politúr – óra, ing, mobil telefon vagy pénztárca – legalább egynek ezek közül nagyon rendben kell lennie.

Tiszteli a hierarchiákat, mert a rommagyar tekintélyelvűség nélkül nem lenne oka tisztelni önmagát. Harcol, küzd, megfelel, megbízhatózik, titoktartózik, de dolgozni abban az értelemben, hogy “építeni”, nem tud. Soha nem vállalna fel konfliktust annak érdekében, hogy inkább építsen, mint megfeleljen – nem érti, mi a különbség. Miért nem? Mert nem az építésre, hanem a megfelelésre kapott pozitív visszacsatolást. Valószínűleg egy rommagyar potentát rokona, vagy protektorátusa alatti stróman. Ha stróman, nem lehet könnyű neki, ha rokon, akkor még nehezebb. Mert ennek a látszatközpontú vergődésnek is megvan a saját Iliásza. Szorong. Mi van, ha mégis szánják? Mi van, ha mégis megvetik? Pont őt, aki semmivel nem szolgált rá! Ezek azok a kérdések, amelyekre soha nem kaphat választ. Látszatot látszattal békít. Van, amiben viszont nagyon jó.

Jól tud gondolkodni azon, hogy kit kell azonnal és kit kell csak pár nap múlva visszahívni. Kedvező benyomás keltése végett fel tudja írni a céges névjegyének a hátára a (szintén céges) mobiljának a számát. Tud tetszetős kamu elszámolásokat készíteni, tudja úgy intézni, hogy a vendéglátóipari számlák senkinek ne kerüljenek saját pénzébe. Ez meg kell hagyni, elegánsan intézi. Ha kell, türelemmel vár, nagyon tud várni, mert hát ez is munkájának a része.

Amit nem tud: dönteni. Részben azért, mert nem ismeri fel a döntéshelyzetet. Ha valaki felismerteti vele, akkor meg azért nem tud dönteni, mert nincs stratégiája. Vár, hogy valaki döntsön helyette. Mondtam már, hogy nagyon tud várni?

Mi lesz vele 20 év múlva? Ő lesz az, aki a legnehezebben törődik majd bele abba, hogy a rommagyar világ zsugorodik. Ironikus, hogy akkor is abból fog élni, hogy zsugorodik a rommagyar világ. Ironikus az is, hogy annak idején lett volna eszköze, hogy tegyen ellene, de gyáva volt ahhoz, hogy tévedjen.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!