2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Egyféle állásfoglalás a MIÉRT mellett

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 14:30 GMT +2, 2009. július 31.

Kis elmélkedés arról, miért szánalmas igazán és nagyon-nagyon Borboly Csaba.Néhány napja a következő MIÉRT állásfoglalás jelent meg itt-ott. Betűhív átirat következik:

MIÉRT közlemény: A romániai magyar közösséget és annak a összefogásra kiáltó szavát egyre gyakrabban

A romániai magyar közösséget és annak a összefogásra kiáltó szavát egyre gyakrabban értelmezik félre. Nem feltételezünk rosszindulatot, viszont károsnak tartjuk az utóbbi időben megjelent Új Magyar Szó-s és Manna-s cikkeket, amelyek nem a magyar összefogást segítik, hanem ellentétet szítanak.
A Magyar Ifjúsági értekezlet az elmúlt nyolc év alatt olyan alapelveket honosított meg, mint a szolidaritás és a nyitottság, és ezeknek tükrében elfogadhatatlan, hogy egy volt vagy jelenlegi, sőt akár jövőbeli vezetőjét, tagját, egyáltalán a magyar ifjúság bármely tagját ok nélkül vádolják. Borboly Csaba ifjúsági közéletünk cselekvő tagja volt, és nem tudjuk elfogadni az ellene indított támadásokat. Borboly Csabát nem kell, hogy megvédjük hiszen róla már a választók egyszer véleményt mondtak, demokratikusan megbízták egy magyar megye vezetésével, és véleményünk szerint kiemelkedően látja el feladatát. Azt viszont szeretnénk jelezni a megosztó erőknek, hogy a MIÉRT-ben létezik az összefogás, és ha szükségnek találjuk, bármikor megvédünk bárkit, legyen az egy hagyományőrző tábor fiataloknak vagy éppen egy megyei tanács elnöke.

Erre az összefogásra van igénye a magyar embereknek, ezt halljuk a magyar fiataloktól, és ezt a mintát mutatjuk mindenkinek. Nem vagyunk egyformák, de a MIÉRT a közös elemeket emeli ki, ezekre épít, és teljesen normális, hogy elfogadja azt a kistestvért is, aki rakoncátlan és kissé elüt viselkedésben. Tehát nem tartunk semmi kivetnivaló dolgot abban, hogy a megyei tanács egy hagyományőrző tábort támogat. Meglátásunk szerint, ameddig közösséget formál és magyar öntudatot fejleszt, és amíg ezt békés, eszközökkel, erőszakmentesen teszi, mindegyik fiataloknak szervezett találkozó hasznos a maga módján. Mindazok, akik attól tartanak, hogy a találkozón elszabadulnak az indulatok, párbeszédet kell, hogy folytassanak a szervezőkkel, hiszen annak, ha ők kimaradnak az ifjúsági szervezetek között folyó kommunikációból, csak negatív következményei lesznek. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak is, hogy, ha egy ilyen ifjúsági rendezvényen túlkapások, esetleg szélsőséges megnyilvánulások fordulnak elő, a közvélemény azt mindig jelzi, és elítéli.

Reméljük, az elmúlt napok félresiklott próbálkozásai hamar feledésbe merülnek, és továbbra is az összefogás irányába haladunk.

A MIÉRT elnöksége
2009. július 23.

 
A háttérben az áll, hogy az Új Magyar Szó elkezdte monitorizálni azt, amitől Borboly Vanghelie Csaba nem szent. És ez nagyon érzékenyen érinti Borbolyt, egyrészt azért, mert kommunikáció-junkie és médianeurotikus, másrészt azért, mert az ÚMSZ-t pont azokban a körökben olvassák, amelyektől az említett hatalmasság rokonszenvet remél.

A „Borbolyra ismét csúnyán néz a sajtó” akkor kezdődött, amikor kitámadta a régi Hargita Népe-szerkesztőség, amelynek vezetői az állásukat féltették. Ezt követően kiszivárgott egy hangfelvétel, amiben Borboly versenyvizsga nélküli jól fizető állást ajánlott fel azért, hogy pacifikálja a korábban kirúgott Hargita Népe-vezetőt. Aztán az ÚMSZ is bekapcsolódott, szerkesztői egy része lecsatlakozott az új Hargita Népéhez. Az ÚMSZ leleplezte, hogy Borboly személyesen ad OK-t a Hargita Népe következő számára. A saga folytatódott az ÚMSZ-ben, legutóbb az tematizálódott, hogy Borbolynak vélhetően fontos szerepe volt abban, hogy a magyarországi Jobbikot és az ahhoz közel álló Magyar Gárda eminenseit felvonultató EMI tábor megyei, vagyis közpénzeket kapott.

Nem tartom építőnek, hogy egy szerkesztőség célkereszteket rajzoljon politikusok tarkójára. Nem azért, mert szánnám a politikusokat, hanem azért, mert ha egy csapatot monomániássá teszel az által, hogy kijelölöd az ellenségeit, könnyen csorbulhat a társaság igazságérzete. Amúgy a médiának minden joga megvan arra, hogy rákattanjon egy-egy személyre, ez szerkesztőségi policy kérdése, és innen nézve nem látok semmi kivetnivalót az ÚMSZ sorozatában.

Borboly Vanghelie Csaba szenvedélyesen készül a Fidesz győzelmére. Ezt a szenvedélyt korábban is láthattuk, amikor arról volt szó, hogy le kellene venni némi támogatást az aktuális SZDSZ-es informatikai miniszterről falusi informatizálásra. Borboly most a szélsőjobb Mediciévé koronázta magát, az összefogás és párbeszéd kitűnő demagógjává. Úgy kell neki, úgy is neki kell megoldania azt a tragikomikus helyzetet, amikor az idén nyáron megalakuló székely gárda felvonul a csíki tapstérre és követeli Borbolytól, hogy azonnal kiáltsa ki a területi függetlenséget, mer` ha nem, zúzás lesz.

Kíváncsi vagyok arra a párbeszéd-összefogás helyzetre. “Ide dobjátok a molotov koktélokat, testvéreim. Az ott az én autóm, azt gyújtsátok fel először, jajj, ti huncut csibészek. Aztán ha megvagytok a hagyományőrzéssel, és már minden por és hamu, akkor mennyünk és beszéljük meg az egészet egy macisbögre mentatea mellett, nálam az irodában!” Már készülök is a hangulatra.

Persze Borboly ebből most csak annyit lát, hogy most az összefogás és párbeszéd nevében magához édesgeti Szász Jenő szavazóit is, és bepúderezi a Fideszt. Mindössze abban számolta el magát, hogy Szász Jenő és a Jobbik nem okvetlenül a Fidesz. Ami azt illeti, ezidőtájt a Jobbik a Fidesz legnagyobb problémája.

Nem vall cizellált intellektusra, hogy a közlemény szerzője nem tud különbséget tenni a hagyomány, hagyományőrzés, a múlt romantikussá alázása és digitális printeren előállított árpádsávok között. De, ami miatt Borboly Vanghelie Csaba igazán szánalmas, az az, hogy bevetve a MIÉRT-ben létező maradék befolyását, maga elé tolja a fiatalokat, védjék meg, legitimálják, és ha kell, fogják fel az ütéseket. Szánalmas, kicsinyes, aljas.

A MIÉRT profi szervezetté vált, ehhez sok pénz és politikai konjunktúra is kellett, de elsősorban profi managerek. Például olyanok, mint Bodor László – kampányok, rendezvények, fesztiválok, például a Félsziget főszervezője. Bodor egy nemzeti kincs, de nem politizál. Ő tipikusan az a csávó, aki elvégzi azt a munkát, amivel a politikusok feszíthetnek. Ő az egyike azoknak, akik megtermelik a MIÉRT-ben azt a politikai tőkét, amit Borboly Vanghelie Csaba most, ennek a közleménynek a kisunyizásával aprópénzre váltott.

A közlemény több olyan mondatot tartalmaz, aminek semmi értelme. Ezek azonosítását az olvasóra bízom. Külön a következő bekezdést:

Mindazok, akik attól tartanak, hogy a találkozón elszabadulnak az indulatok, párbeszédet kell, hogy folytassanak a szervezőkkel, hiszen annak, ha ők kimaradnak az ifjúsági szervezetek között folyó kommunikációból, csak negatív következményei lesznek. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak is, hogy, ha egy ilyen ifjúsági rendezvényen túlkapások, esetleg szélsőséges megnyilvánulások fordulnak elő, a közvélemény azt mindig jelzi, és elítéli.

Ez most mit jelent? Hogy a MIÉRT nem vállal felelősséget az EMI-táborban elhangzottakért? Vagy azt, hogy igen? Ez annyira kusza, mintha maga Borboly fogalmazta volna. Tiszta forrásból. De ugye, az minden MIÉRT-es számára világos, hogy ha Borboly kiáll az EMI-finanszíroszás mellett és a MIÉRT kiáll Borboly mellett, akkor a tranzitivitás elve szerint a MIÉRT kiáll az EMI mellett? Szolidarizál és bizalmat előlegez. Valóban ez lenne a MIÉRT? Skacok, vigyázzatok jobban a szervezetetekre, többet ér annál.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!