2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Válasz Toró T. Tibornak

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 14:39 GMT +2, 2007. december 27.

„(...) ha elvárásokról beszélünk, akkor ezek kölcsönösek, nem egyoldalúak és nem lehet szó semmilyen baráti vagy ideológiai kisajátításról, belterjeskedésről, egymás kedélyes vállon veregetéséről, közös ellenségek azonosításáról és vidám kicsinálásáról.”
Kedves Tibi,

válaszleveledben több szempontot is felvetettél, később megpróbálok mindre érdemben reflektálni. De előtte: jó volt olvasni azt a szöveget, amit már egész más hangnemben követtél el, mint az inkriminált SZKT-s hozzászólásodat.

>> Transindex provokáció: Megosztott Murok díj Torónak és Frundának >>
>> Toró T. Tibor válasza: Kedves szerkesztő hölgyek és urak! Tisztelt Muratórium! >>

A szerkesztőség pedig - nincs ezen mit szépíteni - egyenesen örült, kitüntetőnek találta, hogy valaki végre tudott Transindexes mérték szerint válaszolni egy Transindexes provokációra. Nahát, nem vagyunk egyedül! Még akkor is örültünk, ha világos volt, ez válaszlevél-lehetőség elsősorban egy politikai kommunikációs ziccer volt, amit nem akartál kihagyni. (Pedig ott van a blogod, aminek írását minden magyarázat nélkül abbahagytad, és aminek írását minden magyarázat nélkül folytathatnád.)

Summázva, köszönöm, hogy a Transindex olvasói elég fontosak számodra, hogy ismertesd velük álláspontod és az is, hogy Transindex szerkesztői elég nehéz esetek számodra, hogy jobb híján igazságérzetükre apellálj.


1. Mi van azzal, hogy Toró Tőkésnek kampányol?

Szeretnélek már a legelején megnyugtatni, nem vagyok fennakadva azon, hogy RMDSZ színekben Tőkésre szavazol. Vagy azon, hogy RMDSZ-es listán indultál, RMDSZ logó alatt szavaztak rád a szavazóid, hogy RMDSZ- és parlamenti logisztikát használtál fel arra, hogy minél több embert rávegyél arra, hogy Tőkés Lászlóra szavazzon. Adsz is a felvetésre egy magyarázatot, hogy tudniillik román parlamenti zsozsóból és nem RMDSZ-esből működtél Tőkés kampányában. Háát igen, ez is egy magyarázat. Kellően rövid és frappáns ahhoz, hogy beindítsa a hümmögési reflexeimet.

De én is úgy gondolom hogy ezen túl kellene lépnünk, mert a romániai magyar politikai prérin te vagy az egyedüli kisbölény, aki elég bátor ahhoz, hogy úgy viselkedjen, mint a gyávák. Nem akarom elvitatni a jogodat saját politikai boldogtalanságodhoz, ahhoz, hogy olyan helyzeteket kreálj magad körül, amelyek miatt méltán hiheted azt, senki nem ért meg. Szükségünk van a tampon-emberekre, az átvezető fogaskerekekre, no nem az RMDSZ-nek vagy Tőkésnek, hanem nekünk, civileknek. Konzekvensen vállalod fel a népszerűtlen szerepeket, vállalod, hogy te legyél középen, hogy a nagy bölények jól leplezett kudarca a te nyilvánvaló kudarcodként jelenjen meg. Persze ez nem jelenti azt, hogy a te kudarcaidról kizárólag a nagy bölények tehetnek, de erről majd később.

A Transindex pozíciójára is ki kell térnem. Tudom, hogy gyakran vagyunk igazságtalanok, nem te vagy az első személy, akit megbántottunk, és bízom benne, nem te leszel az utolsó sem. Nem hiszem, hogy az igazságból többet birtokolnánk, mint egyet a számtalan lehetséges interpretáció közül, nem vagyunk szentek, sőt, azt sem nem hiszem, hogy szeráfi bölcsességünkre kellene a leginkább büszkének lennünk. Inkább arra, hogy a Transindex a szabadság szigete. Nem fogunk megfelelni sem a te, sem mások elvárásainak, annak ellenére, hogy te is, mások is folyamatosan igényeket fogalmaznak meg felénk. Vagy másként: ha elvárásokról beszélünk, akkor ezek kölcsönösek, nem egyoldalúak és nem lehet szó semmilyen baráti vagy ideológiai kisajátításról, belterjeskedésről, egymás kedélyes vállon veregetéséről, közös ellenségek azonosításáról és vidám kicsinálásáról.


2. Frunda visszalépése

Frunda visszalépéséve valahogy úgy vagyok, hogy az hiszem annak lett volna inkább hírértéke, ha Frunda elmegy, mint annak, hogy visszalép. Frunda egy médiapolitikus, a legnépszerűbb romániai magyar politikus (!), karizmatikus, jó viccmesélő. És ki még? Részletek itt:

>> Balkán bajnok: egy vidám élveboncolás >>
>> Frunda-interjú a hálózati dossziéjáról >>

Frunda keményen, hatékonyan és elegásan kampányolt, de egy percig nem tudtam megfeledkezni arról, hogy hoppá-hoppá, ez a csávó mégiscsak Frunda György. Aztán a dolgok mégiscsak jól alakulnak nem? Az EP liberálisai úgy döntöttek, hogy Frundát támogatják az Európa Tanács jogi bizottságának élére, amiből talán még a romániai magyaroknak is kisülhet valami jó.

És van még egy legalább ilyen jó hírem: Frunda helyet Winkler megy az EP-be. Összefoglalva: végül minden jól alakult. Persze megközelíthetjük a politikai kérdéseket morálisan is, mint ahogy te tetted, de akkor máris ki kell térnünk


3. Tőkés és Szilágyi eszközszentesítő kampányára

Egy rossz közérzetű, az emberek frusztrációira építő, cinikus és romboló szándékú, minden őszinteséget mellőző, program nélküli kampányban segédkeztél, amelyből nem okvetlenül az derült ki, hogy Tőkés László nagyobb demokrata lenne, mint a kedvenced: Frunda György. Szögletes, vonalas, fanatizáló, agresszív – számomra ilyen volt a Tőkés-Szilágyi kampány. Mi ehhez képest Frunda visszalépése? Össze lehet hasonlítani egyáltalán a két dolgot? Majd ti, demokrata politikusok, akik nagyban és nem pártos kicsiben látjátok a romániai magyar üdvözülés útját elmagyarázzátok az egészet „morális” szempontból is.

Csak zárójelben: miközben mi, amorális Transindexesek azon gondolkodunk hogy a Tőkés-Orbán-Szász-Băsescu mátrixban vajon ki kinek a strómanja, észre sem vettük, hogy új tabuk jelennek meg a romániai magyar sajtóban. A tabu tárgya nem más, mint ez: a Tőkés-Orbán-Szász-Băsescu mátrixban vajon ki kinek a strómanja. Új tabuk, új témák számodra és számunkra.


4. Toró T. Tibor barátunk és demokratikus vitapartnerünk felelőssége

Minthogy sikerült transindexesen visszaszívatnod a Transindexet, átmentél a teszten és mostantól saját halottunknak tekintünk. Már mi is, úgyhogy neked nem lehet nagyon könnyű. Amúgy nem voltál különösebben meggyőző, amikor azon az SZKT-n arról beszéltél, hogy Tőkés (Tőkés-Orbán-Szász-Băsescu mátrix?) igenis meg akar egyezni az RMDSZ-szel. Hacsak ez nem azt jelenti, hogy Tőkés megengedi azt, hogy az RMDSZ maradéktalanul végrehajtsa szeszélyes utasításait. Mert mást, sokkal többet nem tudtam kiolvasni Tőkés átszellemülten bolsevistázó közleményeiből.

Vagyis nem lesz könnyű dolgod. Nemcsak hogy magadat kell meggyőznöd, de Tőkést is meg kell győznöd arról, hogy tárgyalni akar és még az RMDSZ-t is, hogy tárgyalnia kell. Talán már meg is tetted.

De van egy másik felelősséged is, ez már mifelénk. Minket is meg kell győznöd arról, hogy levontad az RT-s bukta tanulságait és egy jobboldali elitben gondolkozol nem a jelenlegi „a tunat şi-a fulgerat şi pe voi v-a adunat” zombi-nyájban. Hogy nem elsősorban politikus vagy, hanem értelmiségi. Hogy levonod a következtetéseket abból, hogy kik szavaztak Tőkésre és nem járulsz hozzá ezeknek az aktív, dinamikus, újat szomjúhozó embereknek az átveréséhez és kiábrándításához. És kérlek ne tégy úgy, mintha nem értenél.

Barátsággal, Kelemen Attila Ármin
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!