2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Az RMDSZ-nél a vazelin

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 17:32 GMT +2, 2007. március 1.

„Tőkés egy szál történelmi egyházzal és néhány lézengő ultrakonzervatívval elérte, hogy az RMDSZ ne a saját feladataival foglalkozzon, hanem - na kivel? Hát vele!”


Ez a szöveg egy másik helyett született. Az előző verzió egy rövid elemzés volt arról, hogy véleményem szerint hogyan alakult ki a jelenlegi romániai magyar belpolitikai helyzet. Szemügyre vettem, melyek azok a nem éppen szuperhősre valló számítások, amelyeket Tőkés László elvégzett, mielőtt úgy döntött, hogy mindent bevet: bepúderezi az orrát, bekap egy mentosant, hogy a zsoltárok jobban szóljanak, leakaszt a szegről egy csokor narancssárga műrózsát, felcsatolja a pórázt és szájkosarat a romániai magyar jobboldali kutyusra. Aztán indul is megdugni az RMDSZ-t. Az általam elvetett verzió lényegében arról szól, hogy Tőkés otthon felejtette a vazelint.

A hétvégi SZKT kapcsán be kellett látnom, Tőkés Lászlónak nem kell vazelin, mert azt az RMDSZ biztosítja. Tőkés egy szál - többé-kevésbé csapdába ejtett - történelmi egyházzal és néhány lézengő ultrakonzervatívval elérte, hogy az RMDSZ ne a saját feladataival foglalkozzon, hanem - na kivel? Hát vele! Az RMDSZ gyenge followerként viselkedik, és


nem tudja túltenni magát

azon a csávón, akit úgy jellemeznek: maga a megtestesült múlt. Ha az RMDSZ elfogadja, hogy a romániai magyarok múltja és jelene egy és ugyanaz, még mindig korrektebb, mint az, ami most zajlik.

Miközben az RMDSZ kicsinyesen ügyel arra, hogy Sógor Csaba biztos kieső helyre kerüljön az EP-listán, nem bírja feldolgozni azt a vélhetően önbeteljesítő jóslatot, mi szerint saját politikai sorsa összefügg Tőkés politikai sorsával.

Nem lesz negatív kampány, de a fasz kivan Tőkéssel – ez így megy kéz a kézben. És akkor most jön az a rész, amikor nem kell Tőkésre gondolni, nem kell reagálni rá, olyasmit kell mondani, ami nem Tőkésről szól, sőt olyasmit, amit Tőkés, a múlt, nem is fog fel. Nem gondolunk a fehér elefántra, nem gondolunk a fehér elefántra...

Úgy döntöttem, inkább nem fogom a Tőkés-brandet építeni. És ennek 3 oka van.

1) Az idegeneknek kijár az udvariasság, az ismeretleneknek a bizalom. Tőkés túl van ezen. Annyira nyilvánvaló, hogy Tőkés ellentmondásban áll saját deklarált céljaival, hogy kár megfosztani az embereket a csalódástól.

2) Minden Tőkés-RMDSZ tengelyen tett kritikai megállapítás csak tovább radikalizálja az ellentéteket. Ebben a játékban senki sem ártatlan, és ha a Transindex ártatlannak akar tűnni, máris mindent elkövetett annak érdekében, hogy bemocskolja magát.


Nem szabad hozzájárulni

a Tőkés-RMDSZ viszonyrendszer újratermeléséhez, nem kell a felekkel kritikusnak lenni, nem kell korrektnek lenni, nem kell elfogultnak lenni, nem kell megérteni és leleplezni a motivációkat. Ebbe a játékba nem szabad belemenni, mert Tőkésnek kedvez és annak, ami a legrosszabb az RMDSZ-ben: a tekintélyelvű gondolkodásnak. Nem az a probléma, hogy jobbra vagy balra. Mert az irány: előre.

3) A lényeg: minél radikálisabbak az ellentétek, annál kevesebb esély van arra, hogy az, amit Kelemen Hunor modernizációs kampány-programként hirdetett meg, konkrétumokkal gyarapodjon, és valóban bátor modernizációs program lehessen.

A modenizáció nem a Tőkés-féle múlt ellenprogramjaként kell politikai tartalmat kapjon. A modernizáció fogalma még üres, de


még nem kiüresedett,

mint mondjuk az autonómia, határokon túlívelő kapcsolatok, a szülőföldön való boldogulás stb. A modernizáció nem konjunkturális ellenideológia, hanem a politikai posvány-berendezkedésből való kiút.

Ha Tőkés adogat, akkor a modernizáció-retorika olyan is lesz. Vagyis a viszonyok adottak, és adott az, hogy nem érdekelnek. Most a karteziánus gondolkodás gyakorlatsorait kell jelesre megoldjuk, a többi kit érdekel? Modernizáció? Beszéljünk erről!
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!