2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Tőkés comebackje kapcsán

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 14:41 GMT +2, 2007. február 7.

Vegyes szcenáriók jegyében teltek az elmúlt napok. Bevállalja Tőkés? Meddig bírja levegővel, vagy fordítva, meddig bírja levegővel az RMDSZ? Néhány észrevétel következik.

1.

Miután a Fidesznél tett látogatása után kialakította a véleményét a romániai magyar belpolitikai helyzetről, Tőkés meghozta a döntését. Függetlenként indul az EP-választásokon. Ehhez 100 ezer aláírást kell összeszednie olyan körülmények között, hogy Szász Jenő körülbelül a negyedére volt képes ennek a teljesítménynek. Nagyon jó taktikai érzékkel Tőkés ügyelt arra, hogy úgy tűnjön, mintha felkérésnek tett volna eleget: a királyhágómellékiek mellette, a jobboldali szervezetek mellette.

Ugyanakkor nem nehéz észrevenni, hogy ez a Tőkés által felvonultatott jobboldal nagyon színes, és a MIT-et (Magyar Ifjúsági Tanács) kivéve egy alapvetően nagyon színvonaltalan és erősen neurotikus parapolitikai társaság, amely ugyan nagy odaadással csinálta végig a legitimációs játékot, de túl sokat már nem tud segíteni a püspöknek. A kérdés, ami némi izgalommal tölti el az RMDSZ-es köröket, a következő: az egyházak milyen részt vállalnak a Tőkés-kapányban? Másképp megfogalmazva, a többi püspök vajon hajlandó-e stratégiai kérdésekben szembemenni a nem okvetlenül gyöngédségéről híres RMDSZ-szel, amely azért még mindig az egyedüli eszköz például az egyházi ingatlanok visszaszerzésére.

2.

És a püspökök eddig semmilyen nyílt állásfoglalást nem adtak ki. Ez a tartózkodás pedig nem Tőkés Lászlónak kedvez. A kulisszák mögött az egyházvezetők most szimultánokat játszanak, hol Tőkés, hol az RMDSZ-alfahímek telefonhívásaira válaszolnak. Tőkés jelentős kockázatot vállalna azzal, ha rábízná magát a lelkészek és presbiterek aláírásgyűjtési kedvére, önszorgalmára és a püsi-kollégák szolidaritására.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Tőkés nem is remélné, hogy meglesznek az aláírások, ha nem biztosította volna erről Kató Béla, akinek erdélyi tekintélye nagyobb a püspökénél, szervezői képességei pedig általánosan ismertek. A dolog szépséghibája, hogy Kató Béla a Sapientia kuratóriumának elnöke, és valószínű, hogy nem az RMDSZ-szel megharcolandó hidegháború az, amire most a Sapientia vezetése leginkább vágyna.

3.

Ami itt nagyban, az lesz a falvakban, kicsiben. Az RMDSZ-es polgármester és a pap tegnap még együtt szidták Tőkést és az RMDSZ-t, most majd külön-külön fogják, elsősorban egymást.

4.

Tőkés a remélt tekintélyével, az RMDSZ remélt eredményeivel kampányolhat. Tőkés azzal, ami volt, az RMDSZ azzal, ami lehetne. Tőkés a régi arcát hozza, az RMDSZ az új, fiatalosra tervezett arculatát. Tőkés bármit tesz, máris helyzetbe hozta magát, az RMDSZ-nek eredményt kell elérnie, hogy komolyabb konzekvenciák nélkül helyzetben maradhasson. Tőkésnek elég az RMDSZ-t lúgoznia, az RMDSZ-nek meg kell elégednie saját fényezésével. De abban a pillanatban, amikor Markó úgy érzi, Tőkés átlépte azt a bizonyos határt, semmi sem lesz igaz a fentiekből, vége az eleganciának; és épületről épületre terjed majd a politikai küzdelem. Az ügyek bekerülnek a templomokba, a kocsmákba, a hálószobákba. Alighanem többrétegű pluralizmus-élményben lesz részünk.

5.

Tőkés hajlandó kilépni a zárt retorikai szerkezetek biztonságból, és megmérni magát a nagyon is konkrét statisztikákban. Ez nagyon bátor, és tegyük hozzá: egészen fair dolog. A jobboldal új kezdetet vázolt fel magának, persze ez igazából nem kezdet, mert egy nagyon-nagyon régi politikai játékosról szól. Az új kezdet hangulata talán némi lendületet is jelent. Emlékezzünk, micsoda eufória volt Szász Jenő föld körüli pályára helyezésekor – igaz, Tőkés indulásának bejelentésekor nem a lendület volt, amire először asszociálhatott volna a felületes szemlélő.

6.

A helyzet azért érdekes, mert most fog igazán tisztán és körülhatároltan megmutatkozni a romániai magyar kollektív tudatalatti, most először, Tőkés indulása kapcsán derülhet ki, hogy a romániai magyarok valójában milyen funkciókat is várnak a politikumtól, és hogy komoly konfliktusban van-e az ünnepi és a hétköznapi identitásuk.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!