2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

ÉLET ÉS TUDOMÁNY

Hiperoferte

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 12:00 GMT +2, 2006. december 20.

Közben lehet ezt-azt kóstikálni is. A bajnokcsapat két – magyar – középkorú nő, kicsit borzosak, kipirultak. Szórják maguk körül a kekszmorzsákat, mint a Cookie Monster.


Néhány hónapja nyílt Kolozsváron a Cora. Ez tényszerűen egy szupermarket, a kolozsvári a harmadik romániai létesítmény. Amikor behajtasz, magyar nyelvű üdvözlő szöveg áll a táblán – itthon vagy.

Amúgy pár napja az RTL híradója azzal indult, hogy egy magyarországi Corának a lejárt alapanyagokkal dolgozó pékségét teleszarták az egerek, és kekizöldben pompázott a penész a leesett csempék helyén. A húsrészlegen is horrorisztikus felvételek készültek.

A kolozsvári Cora nem ilyen: a húsrészleg rendben van, üvegfalak választják el a bevásárlótértől. Azért bizalomgerjesztő ez a megoldás, mert így meg lehet nézni, a trancsírozás, a zsírrétegek leválasztása a húsrétegektől és a bordák szétfűrészelése korrekt módon történik.

A halas részlegen nem szabad megtapizni a jégben vergődő állatokat, mert - mint a magyar eladó mesélte -, ha megengednék a fogdosást, megbüntetné őket a szanepid (tisztiorvosi szolgálat – szerk. megj.). Ebből kifolyólag mindenkinek szólnak, aki már megnyomogatta a halak oldalát, hogy nem szabad.

A halak mellett ott a sajtrészleg: hatalmas a felhozatal. Szemben a zöldség-gyümi – van gránátalma is és papaja – kicsit odébb a tojáshegyek. A legutóbb, amit innen vásároltunk, két sárgája volt mindegyiknek. Vagyis tulajdonképp félárban vettük a tojást.

Közben lehet ezt-azt kóstikálni is. A bajnokcsapat két - magyar - középkorú nő. Kicsit borzosak, kipirultak. Még meg sem rágták az ingyen kekszet, az egyik máris helyezkedik: Gyere Hajni, ott van a gusztáré – szórja maga körül a kekszmorzsákat, mint a Cookie Monster.

Lenyomnak egy adag paradicsomos rizset és már mennek is kipróbálni a müzli- demót. Mellette felvágottat kínálnak, de azt hiszem itt már voltak. Hajni mindig lemarad – Gyere Hajni, ez is ofertába van!

Hajni néniék élénksége hatalmas kontrasztban van a többiekével. Hajni néniékről tudni lehet, ők nem akarnak vásárolni semmit. A többiek viszont igen. Úgy járnak-kelnek, mint a 80-as 90-es évek filmjeiben a zombik: lassan, üveges szemmel, kicsit dülöngélve. Senkinél sem látok bevásáló-listát, az emberek rábízzák magukat a kínálatra, a kínálat meg úgy tesz, mintha hagyná magát átverni: hiperoferte mindenhol.

A Cora bizonyságot ad a kétkedőknek és némi sikerélményt azoknak, akik korábban kifosztva, átverve érezték magukat. A Cora az a szupermarket, amely annyira megértő, hogy egyenesen hagyja, hogy kicsit átverd, hogy áron alul vásárolj, hogy úgy érezd, van igazság a földön és neked is jár egy darabka szerencse. Mi a szeretet, ha nem ez? Hát boldog karácsonyt!
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!