2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

A hétköznapok jelentéktelen apróságai

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 09:33 GMT +2, 2006. szeptember 27.

Ma kimondatik: Románia EU-tag lesz január elsejétől. Kis hangulatjelentés azoknak, akik 100 év múlva emlékeznek e történelmi napra.


Soft. Frunda György, az egykor legeurópaibb imidzzsel bíró romániai politikus, mellesleg a romániai magyarok kétszeres államelnökjelöltje mintha már nem bírná cérnával. Frunda perrel fenyegeti azokat az újságírókat, aki nem fogadják el az ő játékszabályait, de nem fenyegeti perrel azt a Securitate-tisztet, aki aztán tényleg hülye helyzetbe hozta.

Mărieş azt állítja, Frunda azért olyan magabiztos, mert eddig nem volt tudomása róla, hogy szóbeli jelentéseit mikrofilmek tanúsítják – mondja a politikai rendőrség volt Maros megyei vezetője. Frunda válaszul "szégyenletesnek" minősítette, hogy a sajtó "még most is jelentőséget tulajdonít egy szekustiszt kijelentéseinek", hozzátéve, hogy Mărieş közlése nem olyan dokumentum, melynek alapján "a CNSAS felülbírálhatná" az őróla kinyilvánított hivatalos verdiktet.

Interpretációkra adhat okot az is, hogy a Frunda barátjaként jegyzett Mircea Dinescu és még egy személy tartózkodott, amikor Frunda dossziéjáról kellett szavazni a Securitate Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS) kollégiumában. Frundáról szavazással kimondatott, hogy nem volt szekus besúgó – hogy erről hogy lehet szavazással dönteni, persze nehezen felfogható. A Krónika újságírójának Frunda úgy állította be, mintha a CNSAS döntése visszavonhatatlan lenne, ami nem igaz – új dokumentumok előkerülése új döntést eredményezhet.

Amúgy Frundának minden oka meglenne arra, hogy közzétegye két megfigyelési dossziéját, minthogy – ahogy állítja – a paksaméták mindössze meghiúsult beszervezési kísérletek bizonyítékát tartalmazzák. De Frunda ahelyett, hogy szkennelne, inkább kommunikál: reakciója a témában íródott Transindex-cikkre a következő volt:

"Anélkül, hogy megkérdeztek volna, a Transindexen megjelent cikk rosszhiszemű, rágalmazó, lejárató, és nem őszinte, nem valós. Olyan dolgok, amiket állítanak, nem felelnek meg a valóságnak, és ezért kérem a kiigazításukat. Azok a kérdések, amelyeket feltettek, azt juttatják eszembe, ahogy a kommunista világban próbálták lejáratni az embereket, valótlanul, hazug módon, sugallva a válaszokat. Úgy lett volna korrekt, becsületes, semleges, ha megvárták volna, hogy feltegyék a kérdéseket, és utána közölték volna le a cikket. Azt a kommentárt írják, amit akarnak, de legyen objektív, és az állítás jelenjen meg rendesen."

Frundának igaza van, nem kérdeztük meg: hiába hívtuk többször is, hiába kértük a titkárát, járjon közben azért, hogy beszélhessünk vele, nem válaszolt a hívásunkra; titkára pedig azt javasolta, keresük Frundát egy hét múlva (Frunda utólagos válaszai a Transindexnek itt olvashatók).


Medium. Mind a román, mind a magyar budoárok hónapról hónapra egyre nyugtalanabbak. Ennek két oka lehet, az egyik a szekus dossziék kiáramlása és az ezzel keltett paranoid légkör, másfelől a biztonságérzetet erodáló telefonlehallgatás-kampány, amit a szolgálatok végeznek.

A szolgálatok elkezdték újra feltérképezni a viszonyokat – az, aki tudatosan játszik a hatalombizniszben, kezdi megtanulni, mi az, amit elmondhat telefonon, és mi az, amit nem. A politikusok már nem csodálkoznak azon, hogy szerencsésebb társaik ismerik magánbeszélgetéseik tartalmát. Nincs okunk melodrámára: jobb, ha az egészen nevetünk. Csakhogy a dossziék keltette szorongás és a túl gyakran megszakadó mobilbeszélgetések nem lehetnek hatás nélkül azoknak a közérzetére sem, aki nem közvetlenül érintettek ezekben az ügyekben.


Hard. Băsescu államfő George Cristian Maior szociáldemokrata szenátort jelölte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és Claudiu Săftoiu elnöki tanácsost a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) élére. Ezt a lépést elemzők úgy kommentálják, hogy a PSD szavazataival a parlamentben meglesz a többség arra, hogy el legyen fogadva az a javaslat, amiben az elnök pozícióinak továbberősítésére játszik. Az államfő még a látszat kedvéért sem invitálta magához a liberálisok, az RMDSZ és a konzervatívok vezetőit.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!