2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Srácok, mit csináltok idén nyáron?

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 16:39 GMT +2, 2006. július 24.

A politika a felnőttek Kinder tojása. A Kinder tojás, kívül findzsó, kétrétegű csoki, belül egy kis kütyü, amit össze kell rakni, végül rá kell ragasztani a levonósokat.
Az összerakott kütyük idővel elkallódnak, persze vannak gyűjtők és rendszerezők, de csak kevesen: a lényeg, hogy mindig lehessen vásároln na mit? Egy új Kinder tojást. A politika az abba vetett hit, hogy van itt ebben valami megfogható, és ha kell, lesz is valami megfogható, mert csinálunk: így készül a jövő, a nagy megfoghatatlan.

Ami minket, romániai magyarokat illeti, néhány éve külön kiszerelésben kapjuk az égetett cukrot és mellé az olcsó bakelitből fröccsöntött, egy inches kopjafát. Jobb híján ezekből próbálunk összehozni valami Kinder tojás-szerűséget, és hát, mit mondjak, a tevékenységben nincs semmi élvezet. A romániai magyar politika


nem létezik már, mert nem létezik az, ami nem tud megújulni.

Amíg korábban legalább az fontos volt, hogy ki van Markóval és ki van Tőkéssel, most az a fontos, hogy senki ne legyen senkivel. Nincs miért lenni bárkivel is. Nincs politikai jelen, nincs politikai jövő, nincs politikai téma, nincs politikai fertő. Markó és Tőkés megunták egymást, jó volt, szép balhé volt, de már rég nincs mit mondaniuk egymásnak, és ez – ha erősen változó mértékben is – de mindkettőjük bizonyos mértékű közéleti erózióját hozta.

A romániai magyarok nem értik a román belpolitikát, nem értik a bukaresti technokratizmust, nem értik a Monica Macovei-ügyet, az igazság az, hogy nem is nagyon tudnak románul. Egyedül az értik, hogy nem értik, mi lesz velük, mert ehhez nem kapnak a politika nyelvén megfogalmazott kütyüket. A Markó-Tőkés birok legalább abban a tekíntetben megnyugtatta őket, hogy van, aki foglalkozik azzal, ami a horizonton túl van.

***

Mi várható? Visszakapják a romániai magyarok a politikát? Hm... Az RMDSZ-en belül egyre nyilvánvalóbb a nemzedéki feszültség, aminek – még akkor is, ha a barakk-hangulatot nagyon megrontaná –, előbb-utóbb a politikai nyilatkozatokban is meg kell nyilvánulnia. Ebben a pillanatban a 30-asok és 40-esek elsősorban technokratákból álló köre az RMDSZ igazi, egyelőre láthatatlan belső ellenzéke, szerintem erős intellektuális erőforrásokkal, de a szövetségen belüli érdekérvényesítés eszközeinek hiányában.

A politika visszahozása a mindennapjainkba csak tőlük várható: az öregek ellenérdekeltek, a fiatalok taktikáznak, és még csak le sem osztják a szerepeket. És így telnek-múlnak az évek.

Kik ezek a csávók? Óvatos emberek, nem szeretik a melodramatikus helyzeteket, és ha kell, sokáig bírták gyomorral, de vajon meddig bírják tüdővel? Meddig mehet, hogy az öregek közül ketten-hárman gátlástalanul bekaszálnak mindent? Meddig marad féltett családi titok, hogy az RMDSZ szervezetileg is meg kell újuljon? Srácok, mit csináltok idén nyáron?
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!