2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Útban Kolozsvár felé

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 18:07 GMT +2, 2006. május 31.

(...) illusztrálása ugyanennek a helyzetnek, amikor valaki annyira baszott trendi, mint senki, csak azért, hogy ne legyen székely-gyanús.

A: Ez is azért van, mert a székelyek idült önalulértékelésben szenvednek. Figyeld meg, hogy bármerre járunk Székelyföldön, az első beszélgetés folyamán így vagy úgy, gyakran tök explicit jön le, hogy bocsika, ez csak Székelyföld, ne reméljünk sokat, hogy itt nem tudnának élni az olyan csáveszek, mint mi. Aztán a másik illusztrálása ugyanennek a helyzetnek, amikor valaki annyira baszott trendi, mint senki, csak azért, hogy ne legyen székely-gyanús.

R: Gondolj arra, hogy egyes székelyföldi városokban egy ideig a vezető értelmiségiek máshonnan jöttek, mert a székely végzősöket nem Székelyföldre helyezték ki. Ezek az import értelmiségiek persze a változások után szétszóródtak, a dolog már másképp van, de a középértelmiségiekben erős nyomot hagyhatott. Meg arra, hogy aki Kolozsváron végez, ha egy mód van rá, nem jön vissza Székelyföldre.

(...)

A: Ok, de azóta elég sok idő eltelt. Nem értem, miért nem állt helyre ez az önértékelési gátlás. Mi az oka annak, hogy ezek az emberek többnyire nem mernek egyéniségek lenni, vagy ha igen, az a székely macsó sztereotípiához való közeledésben merül ki. Amúgy sem láttam még olyan székelyt, aki bebassza a bicskáját a kocsmaasztalba, mielőtt leülne.
R: Én láttam ilyet.
A: Én viszont azt tapasztaltam, hogy mindent könnyebben elintézek itt, mint Kolozsváron.
R: Talán, mert látják rajtad, hogy nem vagy székely.

(...)

R: Lehet, hogy a székelyek önmegítélésében fontos ez a külső “székelyezés” is, ez biztos jól beerősíti a helytelenül beszélő, gumicsizmás értelmi fogyatékos sztereotípiát – ez olyan, hogy az elit társaságokban még mindig megengedhető a viccelődés a székely beszéddel –
A: ...akárcsak az értelmiségi férfiak szellemeskedő, hímsovinizmusa –
R: ...de a székelyek önképére legalább ennyire kihat a belső székelyezés is. Hogy a barótiak azon röhögnek, hogy beszélnek az olasztelekiek stb.

(...)

A: ...akkor maga az, ahogy egy középértelmiségi székely elgondolja a maga székelységét, az kompenzációs válasz a külső székelyezésre. Így adódik össze a fesztivista székely önbecsülés?
R: Legyen büszke azért, amilyen ember, nem azért, mert székely. Ez a being székely metafora annyira terhelt politikailag, hogy vagy jobb, ha újraépíted, vagy felejtsd el.
A: Aha, hát nem túl erősek az ilyen irányú mozgások.

(...)

A: Van itt Csíkban valamilyen jó kis klub?
Cs: Nincs. Csíkszeredának nincs központja sem...

(...)

R:
Bizonyos székelyföldi dolgokat egyszerűbb Kolozsvárról megszervezni, mint helyben. Jellemző módon, nagyon kezdetleges a tudatos kapcsolatmenedzsment.
A: Ugyanez, mint amilyen Budapest és Kolozsvár viszonya.
R: Hm...
A: Az azért mégsincs rendben, hogy egy nem székely jobban hisz a székelyföldi lehetőségekben, mint egy székely. Ennek pont fordítva kellene lennie.

(...)

Á: Én csak azután tudtam meg, hogy székely vagyok, miután feljöttem Kolozsvárra.
N: Nem tudok mit kezdeni, amikor értelmes emberek elkezdenek viccből székelyesen beszélni. Azért szívatnak, mert én így beszélek. Így beszélek és kész. Utálják, hogy így beszélek.
A: Én is utállak, de nem azért, mert székely vagy...
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!