2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Romániai magyar abszurd – a Kovács Péter botrány és a sajtó

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 15:52 GMT +2, 2006. március 9.

Pro Bono néven klientúra-építési ösztöndíjakat hirdetett meg Kovács Péter RMDSZ ügyvezető alelnök.

A nyilvános térben az első reakció a méltán népszerűtlen Zénó Toleranciától érkezett – szövegének végén olvasható a (nevezzük így) sajtóközlemény szövege is, aki borzongani akar, hát legyen, katt ide.

De a további reakciók sem késtek, különféle levelezőlistákon, az RMDSZ-szel kapcsolatban korábban fanyalgók fejet hajtanak: mostmár legalább nyíltan csinálják. Mások reakciója viszont egyenesen tündéri. Az legfontosabb civil levlista adminisztrátora ezt írja


többszáz emberhez eljutó körlevelében:

"Ez lehetetlen! Nem hihetem, hogy a becsületességnek és a jóérzésnek nyoma veszett volna az RMDSZ Ügyvezető Elnökségén. Azt hiszem, sokan várjuk azt a hivatalos tájékoztatást, hogy valójában félreértés történt, a pályázati felhívás nem meghívásos, hanem azon bárki részt vehet, nemcsak a választási kampányban résztvevők."

Ami igazán érdekes, a hivatalos média reakciója. A mai kolozsvári Szabadság és az Új Magyar Szó közérdekű információként, rövidhírben hozza a kis romániai magyar abszurd-szöveget.

Egyedül a Krónika viszonyulása volt civilizált mainstream médiához illő, Csinta Samu főszerkesztő a csütörtöki lapszámban, vezércikkben próbálja felfejteni az elmagyarázhatatlant, az ötödik oldalon pedig már ionescói mélységeket súrol az érintett megszólítása. Kovács Péter itt ezt állítja:

(1.) szó sincs klientúraépítésről, mert csak azok kapnak pénzt, akik önkéntesek voltak az RMDSZ választási kampányában

(2.) azt mondja, nem szakmai alapon osztják az ösztöndíjakat. Utána: a pályázók kiválasztása szakmai alapon fog történni. (sic!)


Nem tudom,

az RMDSZ ügyvezető elnökségén van-e loc de dat cu capul, de remélem, igen, mert normális emberek a házon belül ezt a csodát csak így viselhetik el. De ejtsük ezt a szálat. Nem Kovács a fontos, jobb is, ha ez után a történet után – minden korrekt forgatókönyv ellenére – mégis a pozíciójában marad, legalább így szem előtt van. A fontos szál számomra a média viszonyulása.


E tekintetben a csúcsteljesítmény a marosvásárhelyi Népújságé. Figyelem, az abszurd folytatódik:

A napilap mai száma úgy hozza a “kutatói ösztöndíjról” szóló sajtóanyagot, hogy kihagyja belőle azt, hogy az ösztöndíj meghívásos és csak azoknak jár, akik részt vettek a kampányban. Eeeeszméletlen, micsoda bravúros csúsztatás, minden elismerésem! Érdeklődéssel várom az özönvizet, de előtte még meghallgatnám pár komolyan vehető RMDSZ-es tisztázó, árnyaló reakcióját.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!