2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

A mennyei Magyarországról

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 15:22 GMT +2, 2006. január 13.

Este fél nyolc, Kali Zolit hívom. Ő volt az egyik Erdély-imázsos szakértő, amúgy tanácsadóként dolgozik egy multinaci pesti kirendeltségénél, marosvásárhelyi.

A beszélgetés:

– Szia Zoli, rosszkor?
– Szia Attila, Budapesten vagy?
– Aha… Konzultálnék veled egy dologban. Tudsz beszélni?
– Tudok, mondd!
– Le akarok csekkolni nálad egy dolgot, hogy neked az jött-e be rá, mint nekem... Láttad az SZDSZ választási kampányplakátját?
– Nem, az utóbbi napokban nem jártam kint, csak autótól ajtóig, nem igazán nézelődtem...

– A szlogen: Jöjjön el az én országom! Az óriásplakátos változaton az ég van, a közepén egy felhővel, amelynek Magyarország-kontűrje van. Kíváncsi vagyok, neked milyen, merthogy engem bosszant.– Ne felejtsd el, Attila, ez egy olyan választási plakát, ami a magyarországi választóknak szól, nem neked.
– Persze, amúgy is tök mindegy az egész, mégis zavar. Leszarom az egész Trianon-retorikát, de tudat alatt mégis zavar... A mennyei Magyarország-leutalás... mert ez a retorikai sík nem lehet a jelenlegi Magyarország, vagy igen?
– Gondolj csak bele, hogy abból milyen balhé lett volna, ha a pingpongütő-Magyarország kerül fel a plakátra...

– Értem, elfogadom, igazad van, megveszekedett szabadelvűként is, mégis zavar. Az hiszem, most már meg tudom fogalmazni, mi a bajom az SZDSZ-szel. Hát ez. Hogy nincs ott egy csávó náluk, aki jelezné, a szakrális utalásrendszer és Magyarország határa nem összeegyeztethető. Nem összeegyeztethető a pingpong-ütővel sem, de ezzel a mostani formával sem. Nekem ebben, az itt felajánlott utalásrendszerben Magyarország arról szól, hogy nincs kontűr, csak tartalom. Itt van kontűr, de nincs tartalom. Ha úgy vesszük, ez egy sértés.
(csend)
– Szerintem az van, hogy kellett nekik valami, ami magyar, de a magyar zászló nem jó, mert túl jobboldali, és kézenfekvő volt a Magyarország-forma. Mit találhatnak ki, ami magyar, de nem jobboldali konnotáció?
(csend)
– Bazmeg, az is zavar, hogy rá vagyok erre kattanva. Mert világos, hogy ahogy én nem értem, ők hogy nem értik, ők pont ugyanúgy nem értik, hogy én hogyhogy nem értem.


Másnap SMS érkezik Zolitól:

Láttam a plakátot, a szlogen nem rossz, de a plakát közepes, a felhőről nem is szólva. Gond-, bárány vagy esőfelhő? Vagy csak egyszerűen füstbe ment?
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!