2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Lelet. Azok a budapestiek, akiket, ha tehetem, kerülök

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 15:45 GMT +2, 2005. augusztus 22.

Az érintettek: TV2 PR, Transindex és középen, teljesen vétlenül a HTMH.


A TV2 magyarországi kereskedelmi adó Megasztár néven egyféle tehetségkutató show-t szervez, fordulók fordulót követnek és a közönség emeltdíjas SMS-ek küldésével foglalhat állást arról, kivel rokonszenvez. Ezek az SMS-ek persze "elég fontosak" a produkció pénzügyi sikerét tekintve.

Az új megasztáros alapötlet az, hogy ne fosszák már meg az erdélyieket sem az SMS-küldés örömeitől, nem beszélve a nagy számú Magyarországon élő erdélyiről, akiknél, ha erdélyi versenyzőt is szerepelni látnak, bizonyára megdobban a szív és kattan a telefon send gombja, annak rendje szerint. Meg nem lehet rossz egy kis SMS-párbajt kiváltani, úgy ahogy annak idején az igenek és a nemek szenvedélyes belharca is zajlott.

Ennek ellenére, úgy gondoltuk, egy színes hírt megér a Transindexen, hogy itthonról is lehet majd szavazni a Megasztár-versenyzőkre, akik között ezúttal erdélyiek is lehetnek. Később kaptunk erről egy nagyon is reklámízű sajtóanyagot, és finoman szólva, nem voltunk hajlandók beszopni azt az ízetlen zselatint, hogy Erdély így meg úgy.


Miért nem szoptuk be? Mert a magyarországi showbiz logikáját nem túl nehéz átlátni. Amikor Erdély bekerül a képbe, úgy van kikommunikálva, mint valami misztikus egymásrátalálás, ami mégiscsak ízléstelen.

Ha az lenne a duma, hogy le akarunk venni rólatok egy kis pénzt, vagy belekevertünk titeket, és pályáztunk egy jó nagyot, mit szóltok, hogy lopjuk ki a pénzt az egészből, ez így tetszik is, mindent bele! De ha az argumentációba érzelmi elemek is belekavarodnak, és főleg az a gondolat, hogy a mi javunkra van az egész, akkor a játék álszent és megérett arra, hogy a Transindex fröcsköljön rá egy kis savat. No ezt történik most.

Mert precedensekben nincs hiány: ott van a kategórianyertes nagyváradi Tavasz színei – hatalmas pénzért hatalmas stupid giccs, vagy a másik, a Rádiókabaré kolozsvári fellépése, korrekt kis költségvetés, hatalmas önünneplés, iszonyatos középszer. Az István, a király hatalmas playback-blöff volt, az Omega-dolgot az RMDSZ-túladagolás tette hiteltelenné, és úgy tűnik, az Illés sem ússza meg politikai bemártás nélkül.

De vissza az TV2-s Megasztárhoz. Néhány nappal a hír közzététele után egy PR-os hölgy egy mailben arra kér, tegyük közzé megint az információt. Mit mondjak, az információt nem tartottam annyira közérdekűnek, és a nyomulás formája sem volt túl rokonszenves.

Visszaírtam neki, rekláminformáció formájában tehetjük közzé, egy 100-150 dolláros kisebb kampány relatív jó vizualizáltságot jelenthet. Nem tartottam fair-nek, hogy egy TV2-s produkciótól ugyanannyi pénzt kérünk, mint a csóró hazai civilektől, de díjszabásunkban nem teszünk különbséget magyarországi és itthoni között. Erre a PR-os (sic!), hangsúlyozom, miután már megjelent nálunk egy hír, a következő válaszlevélben részesít:

Kedves Attila!

Ez egy sajtóközlemény, nincs köze a reklámhoz, mindenhol megjelent gond nélkül.

Amennyiben Önök mégis reklámként könyvelik el, úgy eltekintünk a megjelenéstől (augusztus 15-e a jelentkezés határideje, nincs szükségünk egy hónapra).

Sajnáljuk, ha a Transindex nem tartja fontosnak a határon túli magyar tehetségek felfedezését és jelentkezésének biztosítását, valamint felkarolását.

Levelüket továbbítom X.Y. úrnak a HTMH xy-jának [a nevét inkább nem jelentetjük meg, gondolom az érintettnek is jobb így – a szerk.], aki Önöket ajánlotta.

Munkájukhoz további sok sikert kívánva!

Üdvözlettel:
[aláírás]Kegyeleti-provokatív megfontolásokból szerzőjének felajánlottam, hogy egy rövid bocsánatkérésért cserébe nem teszem közzé a válaszát. A neveket most nem közlöm, mert meggyőződésem, hogy a személyek behelyettesíthetők, a történet leletező ereje pedig nem csorbul, és amúgy sem személyes leszámolásról van szó, hanem egy általános jelenség egyik nagyon plasztikus leletének bemutatásáról.

Szóval elküldtem a PR-os hölgynek korábbi beszámolónk linkjét, és nehezményeztem, hogy feljelent minket a HTMH-nál. (Bárkinél mocskolt volna be, nehezményeztem volna.) A képet csak színezi, hogy ezt követően a főnöke nevében jött az elrettentő válasz. Ez a jó kis levél sokat nem tesz ugyan hozzá a viszony hangulatához, viszont elmélyíti azt.

Egyebek mellett elmagyarázza, hogy ő nem akarja megspórolni a reklámköltséget, hiszen magán a TV2-n futó reklám is pénzbe kerül, és azt is elmondja, de ezt inkább beidézem. "Birtokunkban van az a levél, amelyben Ön – törvénytelenül – 100-150 dollárt követel sajtóközleményünk megjelentetéséért, amely zsarolás kultúrállamban, kultúrsajtóban nem szokás."

A HTMH-nál feljelentő kecses jellemhibája és az, ahogy főnöke beburkolózott saját méltóságába, nagyon megérintett. Mit mondjak, összeszartam magam attól, hogy birtokukban van a levelem, amiben törvénytelenséget követek el, és inkább fejet hajtok az előtt, hogy a kultúra azt jelenti, hogy több alkalommal is ingyen közlünk reklámhirdetéseket a kereskedelmi csatornáknak, akiknek épp elég költségvetési terhet jelent az, hogy saját csatornájukon hirdessék saját műsoraikat.

A PR-os hölgy azt mondja: "Sajnáljuk, ha a Transindex nem tartja fontosnak a határon túli magyar tehetségek felfedezését és jelentkezésének biztosítását, valamint felkarolását." Ezt jól megkaptuk, nézhetjük magunkat, kellett nekünk nyüzsögni, helyszíneket szervezni, hónapokig úton lenni. Aztán valaki Magyarországról elmondja a frankót, és ez tényleg funny. De ami a biztosítékot kiverte, nem is ez a kis pitiánerség, hanem a HTMH-s feljelentés. "Levelüket továbbítom X.Y. úrnak, a HTMH xy-jának, aki Önöket ajánlotta." Lefordítom, mit is jelent ez a rész:

Pénzt kértek, ti odúlakó parasztok, azért hogy reklámozzatok minket? No, nem baj, most jól bemártalak titeket a HTMH-nál, aztán nektek annyi, ti potyaleső orángutánok! Feltesz titeket a magyar kormány a fekete listára, és aztán megtanuljátok, mivel is tartoztok nekünk, hálátlan, surmó külmagyarok, amik vagytok! Csináljuk itt nektek a kultúrát, hogy ti is tanuljatok valami szépet, és ez a hála? No nem baj, értesítem HTMH-t aztán majd könyöröghettek a Dunakavics és Amo-szappan segélyért, mert faszt kaptok bármit is!

Persze sarkítok. Tényleg sarkítok? Viszont a HTMH-s kollegáktól elnézést kérek, hogy alibinek használtam őket, esetleg, ha van egy gyűjteményük azoknak a belmagyaroknak az e-mailjeiből, akik csak tudományos ismeretterjesztő filmekből tudnak a határon túliakról, arra bíztatom őket, tartsák meg, később jó lehet még valamire.

Persze a szemléltetett helyzet önmagában lényegtelen, és nem foglalkoztam volna vele, ha nem írna le nagyon szemléletesen egy szerintem általános jelenséget.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!