2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Kell-e vonalas propagandalap az RMDSZ-nek?

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 16:35 GMT +2, 2005. augusztus 22.

Egyre több jel utal arra, hogy az RMDSZ-vezérkar a Romániai Magyar Szó romjain, a Stanik-ziccert megjátszva, új napilapot akar.
1.

A leginkább érintett a Krónika. Tegnapi vezércikkének címe: Állampolgárság helyett pártlap? – és nem kell nagyon tájékozottnak lenni ahhoz, hogy belássuk, a kérdés ebben a formában túlzást rejt: nem a készülő napilap lesz az, aminek létrejötte veszélyezteti a kettős állampolgárságot. Ez a dolog egy fokkal bonyolultabb, vagyis egyszerűbb.

A szöveg szerzője Gazda Árpád, aki a maga során számtalan rossz estét szerzett az RMDSZ-head számára, talán már meg is bánta, hogy ennyire kiengedte a gőzt, és azt a talán megalapozatlan benyomást keltette, hogy a Krónika szerkesztőségén pánik lett úrrá.

Szász Jenő kegyvesztése és az Orbán-Markó összefekvés consumandum est-je után a Krónika RMDSZ-barátabb hangnemmel próbálkozott, de ez valószínűleg nem lesz mindig így. És úgy tűnik, pont egy Új Romániai Magyar Szóra kell várnunk ahhoz, hogy visszakapjuk azt a Krónikát, amely leírta a nyomtatott nyilvánosság kontrolfüggvényét. Az igazán látványos az lenne, ha a Krónika is átállna az RMDSZ-hez. Van-e erre esély?

Mert az, hogy a jobboldalon kinek kell alányúlni nagyon, nincs még eldöntve, tehát az átállás pillanatokon belül megtehető, legalábbis elvileg. Csakhogy a Krónika szerkesztőség nem katonákból, hanem szuverén, ellenzéki habitusú egyéniségekből áll, ezért sem nagyon értem, hogyan jöhetett le ebben a formában Gazda cikke, ami mindegy, mit tartalmaz, dühről és némi szorongásról is hírt ad.

A Krónikának, ha továbbra is ellenzéki marad, új gondolatokat kell bedobnia, mert az MPSZ-ezés már nem számít intellektuális tevékenységnek. Jelenleg a Krónika egyetlen emberben gondolkodhat, ő Tőkés László, ami persze jobb, mint a semmi, de van-e benne dinamika? Vagy esetleg kitalálhat magának új arcokat, és ez esetben a munka még csak most kezdődik. A Krónika tehát nem feladat nélküli, és remélem, csöppet sem kétségbeesett jövője miatt.

Persze az, hogy Markó PR-tanácsadója, Stanik István kitalálhatja az új RMSZ-t, nem lehet számukra valami nagy öröm, de Stanik projektje nem veszélyezteti a sajtószabadságot, ahogy Gazda állítja. Amíg a Krónika azt jelentet meg, amit akar, hol itt a baj? A sajtószabadság nincs veszélyeztetve, a Krónika szimbolikus monopóliuma igen. És hogy mit tud Stanik, azt a Krónikások nagyon jól tudják, merthogy annakidején a Krónikát is Stanik találta ki. De a Krónikát a Krónika tartalommoduljával, a Krónika piaci szegmensén túlharsogni nem nagyon lehet.2.

Az RMDSZ-nek minden joga megvan egy hatékonyabb kommunikációs platformra. Egy tisztességes kommunikáció nemcsak hogy a káderek önreflexivitását teheti élénkebbé: a romániai magyaroknak sem árt tudni, hogy a dolgok alapvetően jó irányba haladnak, képviseletük hatékony, szavazatuk nem volt hiábavaló. Persze ez a szavazat elsősorban jövőképük karbantartására szolgált, mint az RMDSZ őszinte elismeréséül, de ezt inkább hagyjuk. Meg aztán azt, hogy ki korrupt, ki az, aki nem dolgozik, csak felnyalja a nagy fizetését, ki él abból, hogy 1-2 emberrel jóban van stb., eddig sem tudta meg a romániai magyar nagyérdemű, mit változtatna ezen az, hogy Stanik új lapot csinál.

Ha az RMDSZ komolyan veszi magát, és megpróbál civilizáltan kommunikálni, az a politikai propaganda light-verziójának felel meg, ami messzemenően összeegyeztethető a jó modorral – ugyanezt a light-verziót a Krónika is előszeretettel művelte, ne felejtsük el. Ha Stanik nem a napi politika legitimizálására, hanem néhány távlatilag megfogalmazott cél szolgálatába állítja (az RMDSZ parlamenti jelenlétének megtartása, a modernizáció elősegítése, a liberálisabb értékek tematizálása stb.) ez esetben gyakorlatilag mindenkinek szolgálatot tesz. Ha a lap napi tisztelgés nemzetünk RMDSZ-es nagyjai előtt, akkor a nyilvánosság szempontjából nem oszt, nem szoroz. Hiteltelen, sucks, felejtsük el – néha szemlézzük a Fütyi-rovatban, ennyi.

Hatalmas bukta lehet abból, ha az új lap úgy néz majd ki, mint a kezdeti, szintén Stanik-féle Erdélyi Riport. Függetlenül attól, milyen tartalmat hoz, a mostani Riporton ott az "ortodox RMDSZ-pártlap" bélyege. Gondoljunk a Riport RMDSZ-kongresszusi lapszámára – az ízléstelen politikai propaganda sokszínűsége jól tanítható pusztán annak az egy számnak az alapján. És ellentétben a politikusok és az újságírók véleményével, a romániai magyarok nem univerzális hülyék, akik mindent bevesznek. A pártlap-verzió, amely a politikusok nagysága előtt megindult újságírók vívmányriportjait hozza címoldalon, nem fogyasztható. Ha Stanik ebben gondolkodik, vagyis egy másik léptékben klónozza a régi Riportot, akkor az sok pénzbe kerülő felesleges kedvtelés, és, ami ennél is fontosabb: jó szövegeket és ötleteket tesz teljesen jelentéktelenné azzal, hogy hiteltelen szövegkörnyezetben jelenteti meg.

Csak remittendának és a kötelező előfizető RMDSZ-szervezeteknek lehet dolgozni úgy, hogy vonalas propagandát nyomunk, de minek? Hol a határ? Honnatól vonalas, honnan elkötelezett, honnan szimpatizáns, honnan ideológiai partner? Hát igen, ezeket kell jól meggondolni, és karbantartani azt az jó szokást, hogy néha nemet mondasz a barátok kéréseire.

De legyünk pozitívak. Fontos többlet, amit az új lap behozhat, hogy nem árt kicsit Bukarest felöl is megmutatni a világot, ez akár egyféle modernizációs tartalom is lehet. Egy bukaresti lapban nagyobb eséllyel szólalhatnak meg románok is, a Transindexes tapasztalat az, hogy a románok véleménye igenis érdekli a médiafogyasztókat, szóval hajrá.3.

De választhat-e Stanik, aki egyben Markó PR-tanácsadója is, és ha igen, mi között? Az egyik verzió, hogy megcsinálja a Krónika másolatát és frontálisba veszi a vetélytársat, de erről már beszéltünk. Ahol a Krónika szokássá vált, ott szokás is marad, és ismerve a székely embereket, egy vetélytárs – főleg, ha a hatalom parfümje lengi körül – csak jót tenne a jó öreg Krónikának. Ha nullösszegű játékban gondolkodik azt hiszem, a kérdés már nagyjából eldőlt.

A nyerő formula szerintem az 1 egységnyi soft propaganda + 1 egységnyi elemzés/hírháttér + 5 egységnyi szórakoztatás. Ha az új lap ügyel arra, hogy szórakoztatóbb legyen a piacon fellelhető lapoknál, meggyőződésem, hogy a napi 40-45 ezer példány nem teljesíthetetlen, és olyan hálózatokban is fel fog bukkanni, amit a jelenlegi romániai magyar nyomtatott sajtó nem tud penetrálni. Kérdés, melyik romániai magyar újságíró ír olyan jól, hogy szórakoztató legyen.

Persze Stanik meg kell feleljen az RMDSZ-esek beteges nárcizmusának és ebben a dologban helyzete nem igazán irigylésre méltó. A megoldás egy lehet: Markó Béla köré építeni az arc-hierarchiát, Markóban amúgy is jelentős kihasználatlan PR potenciál van, erre feltenni a lap politikai részét nemcsak bölcs, de megvalósítható és hasznos is.

Ha Stanik politikai és kulturális sznobizmustól mentes, szórakoztató és Markóra orientált lapot hoz össze, amiben bukaresti szempontok is helyt kapnak, és megkíméli az olvasókat a címoldali politikusoktól, ha nem akarja legyőzni a Krónikát mindenáron, akkor meglesz az új lap helye.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!