2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Kedves MÚRE becsületbírók,

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 17:55 GMT +2, 2005. március 22.

ha jól értettem, azon akadtatok meg, hogy a romániai lapokat le szánalmasan dilettánsoztuk. Azt írjátok, hogy “az újságíró nem használhat a jó hírnevet csorbító, a becsületet sértő kifejezéseket”.


Teljesen igazatok van, tényleg nem fair a jó hírnevet csorbítani és a becsületet sérteni. De van-e a romániai magyar sajtónak jó hírneve és becsülete? Ti elégedettek vagytok a romániai magyar szerkesztőségek teljesítményével? Úgy értem, őszintén. Próbáljátok leküzdeni az állásfoglalásotokból azonosítható sértődöttségeteket, és beszéljünk arról, hogy számotokra miben nyilvánul meg a mi sajtónk színvonala, társadalmi presztízse, profizmusa, sikere. Nagyon izgalmas beszélgetés lenne.

Nem mintha adtatok volna lehetőséget arra, hogy megejtsük ezt a tényleg szakmai beszélgetést. A bíróságotok úgy foglalt állást, hogy a cikk szerzőjének vagy a Transindex felelős szerkesztőjének nem adtatok lehetőséget arra, hogy megvédje állítását. Azt hiszem, ez már önmagában is elégséges ahhoz, hogy ne vegyük annyira szívünkre ezt az elmarasztalást. Ehhez képest csak jelentéktelen adalék, hogy az állásfoglalásotokat a teljes romániai magyar sajtónak kiküldtétek, kivétel a Transindex szerkesztősége.

Elmarasztalt volna-e a MÚRE becsületbírósága minket akkor, ha mondjuk nem közvetlenül a romániai magyar sajtót sértettük volna meg, belátom, meglehetősen sarkos jelzős szerkezetünkkel? Rosszul ítélem meg, ha arra hajlok, a jelző nem fájt volna annyira, ha nem a sajtóval kapcsolatban merül fel, hanem tetszőleges politikussal, személlyel, csoporttal összefüggésben? Nem arról van-e egyszerűen szó, hogy a MÚRE becsületbírósága a MÚRE becsületbíróságát védi elsősorban? Vagy remélhetem azt, hogy ezentúl a testület minden, a romániai magyar sajtóban “becsületsértő” jelzős szerkezetre érzékeny lesz, függetlenül attól, hogy kiket sért, kiket diszkriminál stb.?

A legjobbakat,
Kelemen Attila Ármin
Transindex felelős szerkesztőHa tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!