2024. június 24. hétfő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Az Erdélyi Riport megszüntetése kapcsán

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 11:36 GMT +2, 2017. január 5.

Három szempontot vetek fel. Az egyik azzal kapcsolatos, hogy mi is az Erdélyi Riport. A második, hogy mit üzen a megszüntetése. A harmadik, hogy miért kell fenntartásokkal kezelnünk a romániai magyar portálok nézettségére vonatkozó statisztikákat.


1. Mi is az Erdélyi Riport?

Az Erdélyi Riportot annak idején Stanik István alapította, főleg Verestóy Attila pénzéből. Annak idején nem tudtam elképzelni viccesebb propagandakiadványt, mint az Erdélyi Riport. Persze, ez azóta sokat változott. Emlékszem, amikor a szatmári kongresszusi lapszámon könnyesre (sic!) röhögtük magunkat. Ha valaki az Erdélyi Riportot a független újságírás bástyájának tekinti, téved. A Riport függetlenoid lappá vált azzal, hogy az RMDSZ-ben megváltozott a doktrína. A Riport maradt, ami volt, és tulajdonképpen akarata ellenére némileg ellenzékivé vált. Ami változott, az az RMDSZ.

Az, hogy az RMDSZ-ben a doktrína megváltozott, nyilvánvaló. Hogy ebben van politikai ráció, az is. Markó Béla máshogyan vezette a szövetséget, más volt a kontextus. Kelemen Hunor pedig felismerte, hogy a kontextus változott. Nem hiszem, hogy az RMDSZ túlnyerte volna magát. A választás pillanatában az RMDSZ pont annyit ért, amennyien szavaztak rá. De az RMDSZ lehet, hogy már nem is lenne, ha annak idején egy csomó vezető értelmiségi nem vállalta volna be, hogy kiveszi a részét az RMDSZ (akkoriban némileg másmilyen RMDSZ) propagandájából. Ilyenek voltak a riportosok is.

Mindeközben a Riport a baloldali és liberális eszmékkel rokonszenvező romániai magyar értelmiségiek egyféle menedéke is volt. Nem az én menedékem, számomra a Riport túl könnyen szolgálta ki a magyarországi eszmetársak elvárásait. Elismerem, nem is igazán olvastam az Erdélyi Riportot. Néha szembejött velem egy szöveg, és volt, hogy elborzadtam, mennyire gátlástalanul szajkózza a magyarországi szoclib bullshitet. De, és a fentiek csak ezzel a kiegészítéssel érvényesek: a riportosok olyan emberek, akik nem csak írnak, hanem olvasnak is. Meg tudják különböztetni a mazsoretteket a szufrazsettektől, akkor is, ha olvassák ezeket a terminusokat. Mert a Riport egy értelmiségi műhely is volt. Méghozzá erős RMDSZ-es identitással rendelkező értelmiségi műhely. Ezt azért emelem ki, mert az RMDSZ többet köszönhet nekik, mint amennyi a szövetség kollektív emlékezetében megmarad.

2. Mit üzen a Riport megszüntetése?

Az első kérdés, hogy a Fidesz meg akar-e szüntetni romániai magyar médiumokat. A második, hogy ebbéli akaratát hajlandó-e kifejezni az RMDSZ végrehajtói felé. A harmadik, hogy ezek az emberek hajlandók-e asszimilálni a magyarországi politikai elvárást, illetve – számomra a legfontosabb– van-e a rendszerben elég erdélyi önbecsülés, morális gátlás, erdélyi öntudat, stb., hogy blokkolja a mindenkori magyar kormány, komfort-elvárásait.

A környezetemben nincs ebben a kérdésben konszenzus. Szerintem a Fidesz számára nem volt annyira fontos a Riport, hogy követelje a selyemzsinórt. Mások szerint igen. A magam részéről úgy látom, hogy az, hogy a Riport belement a levesbe, az RMDSZ-en belüli erőharcok kollaterális fejleménye. A kinyomósdi-kinyírósdi játéknak több, látszólag nem ide illő fejleménye is van, amelyek a napokban kerülnek vagy kerülhetnek a nyilvánosság elé. Nem kell mindent a Fidesz nyakába varrni. Ha tévednék, és valóban Fidesz leszámolásról van szó, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy nem nyírható ki romániai magyar intézmény romániai magyar emberek asszisztálása nélkül. Vagyis, ismét: nem kell mindent a Fideszre kenni.

A nagyvonalú politikai spekulációkon túl a Riport történetnek számomra egy nagy tanulsága van. A hagyomány az volt, hogy az RMDSZ eddig vigyázott az újságíróira. Most az RMDSZ egykor nagyon hasznos újságíróival nem tudott mit kezdeni a szövetség. Ez logikailag azt jelenti, hogy abban az esetben, ha változik az RMDSZ doktrínája, a jelenlegi szettet váltja le az új vezetés. Ez a világ rendje, de nálunk eddig nem így működött, és volt abban valami betyárbecsület, hogy nem így működött. Mindenesetre ez némileg el kell gondolkodtassa azokat, akik elkötelezik magukat a mellett, hogy pártsajtót csináljanak.

3. Miért kell fenntartásokkal kezelni a romániai magyar portálok nézettségi adatait?

A Riport megszüntetése kapcsán fontos érv volt, hogy a lapot alig olvasták. Könnyen meglehet, hogy a lapot főleg azok olvasták, akik írták. Nagyon nehéz eldönteni, hogy mit kell fenntartani és mit nem. Nyilván az előforrásokat elsősorban oda kell csoportosítani, ahol a közösség számára termelnek is. De lehet erre matematikai képletet felállítani? A téma végtelen vitákat szülhet. Millió szempont lehet, és persze minden eset más. Kétszázan vagy kétezren olvasták naponta a Riportot? Ha az olvasók IQ-ját adnánk össze, milyen korrelációban lenne más portálok hasonló paraméterével? Jelzem, a téma végtelen.

Mégis, ez a nézettségi érvelés némileg nyugtalanít. Miért? Mert most, ezáltal értettem meg a játék lényegét. A Maszol RMDSZ felé való teljesítménylegitimációja tudniillik egy ferdítésen alapul. A Maszol úgy kommunikált a szövetségen belül, mint akik megnyerték a választási hírversenyt. Viszont: ha a Maszol nézettségi statisztikáiból kivonjuk azt, ami olyan bulvár tartalmakra irányul, amelyeket a Maszol a Facebookon nyom fizetett hirdetésben, az a kérdés, hogy melyik romániai magyar portál nyerte a választási hírversenyt, árnyaltabb képet mutat.

RMDSZ-es politikusok, figyelem: meg vagytok vezetve. Csak kegyeleti okokból nem linkelem be, melyik két hír volt a letéteményese annak, hogy a választások napján a Maszol nagyot futott. Ha léteznek nem politikai hírek, ezek olyan típusú hírek voltak.

A Maszol kiadóját egyfajta agresszivitás jellemzi, mert nem lojális nézettségnövelési technikákat használ. Mindeközben ez már csak azért sem érhető, mert ha létezik olyan romániai magyar portál, amelynek a léte hosszú távon biztosított, az pont a Maszol.

Ha a Maszol azzal érvel a Riport saját portfóliójából való kiejtése mellett, hogy a Riport nem hozott elég olvasót, el tudom fogadni. De csak addig, amíg a Maszol nézettsége a maga során nem a szakállas Facebookos blöffre épül.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!