2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Boldog december 1-jét! Bónusszal!

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 13:46 GMT +2, 2016. december 1.

Ember legyen a talpán, aki tudja, mit kell tennie egy becsületes magyarnak december 1-jén. Mert politikai vezetőink nem voltak nagyon konzekvensek, legalábbis e tekintetben.


2002-ben volt a híres Kempinski-botrány, amikor az akkori román kormányfő, Adrian Nastase, az akkori magyar kormányfővel, Medgyessy Péterrel közösen ünnepelte a román nemzeti ünnepet: Budapesten. Az eseményen az RMDSZ is képviseltette magát, ami jelentősen erodálta Verestóy Attila és Kelemen Atilla akkori megítélését. Az RMDSZ ellenzéke toporzékolt, más szóval üdvrivalgott.

Aztán Verestóy Attila legádázabb politikai ellenfele, Szász Jenő 2009-ben, a Magyar Polgári Párt elnökeként a Cotroceni-i, vagyis a román államelnöki palotába vonult Traian Basescu elnökkel közösen ünnepelni a román nemzeti ünnepet. Szász Jenő legfőbb szövetségesét látta Traian Basescuban a közös ellenfél, az RMDSZ, mit szépítsünk: parlamentből való kiszorításában. Néhány napja Szász Jenő országos jóbarátja, Kövér László az RMDSZ-listára való szavazásra buzdít. Mint hallani, Udvarhelyen Kövér László meghitt barátságot kötött azzal a Verestóy Attilával. Pikáns.

2010-ben volt az Alföldi-KDNP-Jobbik botrány, de ez inkább magyarországi logikában érthető, még akkor is, ha mi is elismételtük az ilyenkor szokásos pártos kliséket. Téma volt, ügy volt, és elmúlt annak rendje és módja szerint. Tény, hogy az RMDSZ politikusai itt-ott néha azért el-el járogattak a hivatalos ünnepekre. Idén választási év van, így aligha fognak. De jövőre, amikor már politikai szövetségek kötődnek, lukratívabb lesz tiszteletünket tenni.

December 1-jét hol halálosan komolyan vesszük, hol ellavírozgatjuk, hol eladjuk. Ebből kifolyólag viszonyunk román polgártársaink, szomszédaink, barátaink ünnepéhez többnyire nem értelmezhető a pillanat politikai kontextusa nélkül. Feltéve, ha hajlandóak vagyunk kiszolgáltatni magunkat a mindig igaz, de soha nem tartós pillanatnyi politikai kontextusnak.

Mi december 1-e egy átlagos román számára? Egyrészt nincs ilyen, hogy átlagos román. Vagyis az ünnep megélése is nagyon vegyes, nagyon különböző, nagyon más. Múlt héten például, a népzenét hallgató bukaresti román taxisofőr azt magyarázta nekem, hogy milyen hülye a kormány, tudniillik ahelyett, hogy nyárra tegye a nemzeti ünnepet, amikor az emberek elmehetnek egy jót kirándulni, épp hogy télre tette, hogy jól kicsesszenek mindenkivel. Na bumm nemzeti ünnep.

Bónusz.
Egy, a nemzeti éthoszok iránti kifinomult érzékű történelemrajongó hívta fel a figyelmemet arra, hogy a nemzetek lelkének milyen finom vonásai ütköznek ki abban, ahogy megkoreografálják az díszőrségváltásokat. Nem kell antropológusnak lenned, hogy néhány videó megtekintése után igazold a megfigyelést.

Ezzel a kis összeállítással kívánok boldog December 1-jét minden románnak, mindeközben nyugodalmas december 1-jét minden magyarnak!

ANGLIA, avagy hogy volt mégis lehetséges a Brexit:AMERIKA, avagy ez az attitűd kell egy nagy nemzethez:India és Pakisztán, azaz van itt motiváció ragyásig:Japán, azaz minimál:


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!