2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Khartoum polgármestere, Kereskényi

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 14:15 GMT +2, 2016. október 25.

A Kereskényi Gábor-féle politikusok nem azért kínosak, mert történetesen nem nyitott elmék, hanem azért, mert abban tetszelegnek, mintha azok volnának.


Az érv ismert: a házasság szent, így praktikus okokból jobb, ha a buzik inkább nem szentségtelenítik. A családon belüli erőszak, a szorongásban nevelt gyerekek, a félrekúrások, a populista közpolitikák, a rossz tantervek stb. stb. nem vesznek el a házasság szentségéből, ellentétben a meleg párok házasításával, ami viszont igen.

Ez kicsit olyan, mint az, hogy mondjuk nem tudok többet ugyanolyan szalonnás, kolbászos rántottát készíteni reggelire, mert a szomszédom leszbi párja olívaolajjal és zöldséggel nyomja ugyanazt. Persze ez nem az érvek terrénuma, hanem a félelmeké, a beidegződéseké és az ezzel járó politikai olcsulásé.

A Kereskényi Gábor-féle politikusok nem azért kínosak, mert történetesen nem nyitott elmék, hanem azért, mert abban tetszelegnek, mintha azok volnának. Emberünk, aki Szatmárnémeti polgármestere, elment tüntetni a radikálisan konzervatív ortodoxokkal a melegházasság ellen, és ezt találta mondani:

"A tény, hogy ma itt vagyunk, nem azt jelenti, hogy nem vagyunk toleránsak, hogy nem vagyunk keresztények, de Önök is látják, mi történik geopolitikai téren, egyesek ránk jönnek, nekünk meg kell védenünk keresztény értékeinket itt is, függetlenül attól, milyen etnikumhoz tartozunk; mi, Szatmárnémeti őslakosai mindannyian keresztények vagyunk."

Mint ahogy Szász Attila felismerte, képtelenség valamiféle logikus szálat kipreparálni Kereskényi beszédéből. Kereskényi logikája úgyszolván nem logikus. Van azonban egy szó, amire érdemes kitérni. Ez egy Kereskényi által használt szó: a “geopolitikai”. A geopolitika ezidőtájt Kereskényi Gábort inkább Szudán fővárosa, Khartoum polgármesterévé pozicionálja, nem egy nyugat-erdélyi város vezetőjévé.

Egy játékot javaslok. 1. Gondolkodj el azon, melyik országok az eszményeid! 2. Írd le egy lapra! 3. Nézd meg az alábbi térképeket! 4. Helyezd el Kereskényi Gábort polgármesterként ezen a térképen!(a térkép itt böngészhető)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!