2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Tőkés nem örök forradalmár, mint ahogy mi sem vagyunk azok

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 10:37 GMT +2, 2016. március 8.

Johannis cinizmusa azoknak a gyáváknak a cinizmusa, akik nem mernek nem tetszeni.


A romániai magyarokat nem különösebben érdekli Tőkés László csillagtalanítása. Tulajdonképpen meglepő, mennyire nem. Ha csak a sajtóközleményeket követnénk, más lenne a benyomásunk, de a számokat nézve korrigálnunk kell jogos elvárásainkon.

A magyarok nem vonták vissza Johannistól ezerszám a lájkjaikat. Valószínűleg nem is Tőkés László és az EMNP egykori biztatására szavaztak Johannisra, mert akkor az most jól látszott volna Johannis lájkjain. Ha az Antena botrányban nagyságrendileg 40 ezer lájkot vesztett az államfő, március 3-ától napi 400 lájkkal nő az elnök népszerűsége, ami 100-150-nel több, mint általában.

Összességében az utóbbi héten 0,4%-kal nőtt Johannis elnök Facebook-népszerűsége. Alig 500, jellemzően magyar ember angryzte (ez itt a lájkolás ellentétének számít) Johannis sommás, kitüntetést visszavonó bejelentését. Ez nagyon kevés, főleg, ha hozzávesszük, hogy többen agresszíven mobilizáltak ebbe ez irányba. Ha mellé vesszük, hogy hányan lájkolták a Transindexen, hogy Tőkés kitüntetését visszavonta Johannis, szembe kell nézni azzal a csöppet sem ünnepélyes ténnyel, hogy vélhetően sokan kétrét hajolva röhögtek a fejleményen. Megnéztem: közel 150 ismerősöm még mindig lájkolja Johannist. Vannak köztük magukat konzervatívnak valló RMDSZ-es politikusok, vezető értelmiségiek, stb. Egészen különleges az is, ahogy az EMNP nem tud építkezni a helyzetből. Görcsbe rándultak, és történelemhamisításról beszélnek. Nem értik, nem értik, és ismét nem értik.

Ha a Facebookon 500 magyarnak nem tetszett, de 25 ezer románnak tetszett Johannis döntése, akkor felbecsülhető, mennyit nyom és hogyan rétegződik Tőkés László személyes brandje. Ha az emberek Tőkés László nevét hallják, nem okvetlenül a forradalmár Tőkés Lászlóra gondolnak.

Am decis astăzi să-i retrag Ordinul Național „Steaua României” lui László Tőkés. Cel care primeşte şi acceptă o distincţ...

Posted by Klaus Iohannis on Thursday, 3 March 2016


Persze, ez nem jelenti azt, hogy számos román értelmiséginek ne akadt volna be Johannis cinizmusa. Ez a cinizmus azoknak a gyáváknak a cinizmusa, akik nem mernek nem tetszeni. De Johannis meztelenségét egyre többen érzékelik, románok is. Ők azok a románok, akik megmosolyogják az elnököt a miatt, ahogy a román himnusz alatt a szívére szorítja kezét, és úgy áll a végtelenbe révedő tekintettel, mint aki azt kérné, álljon meg az idő. A romániai valóság érzékeny tükrét adó szatirikus portál, a Times New Roman például ezt írja: După ce a observat cu atenție cum mor copiii din Argeș prin spitalele românești, președintele Iohannis a decis că trebuie luate măsuri. Așa că i-a retras decorația lui Tőkés László, ungurul căruia românii îi datorează libertatea.

A politikus Tőkés László csak nagyon ritkán tudott a forradalmár Tőkés László rangja szerint cselekedni. Összenyomta önnön nagysága. A tisztek, rangok, formulák emberévé vált, aki hajlandó volt némileg harcolni is egy felemás ország vacak kitüntetéséért. Hatalmas privát dráma ez, de kevés tanulsággal a köz számára. Annak idején többen mentek ki Tőkésért az utcára, mint ahányan ma megvédik. Tőkés László most Magyarországon él, egy magyarországi párt listáján EP-képviselő, és a romániai magyarok ügyében való fáradhatatlan ténykedéséről alig hallani. Sic transit gloria mundi.

Azon töprengtem, vajon, ha még a balhé kezdetekor Tőkés László otthagyja a kitüntetését a SRI előtt egy papírzacsiban, nem mondott volna el többet a romániai valóságról, mint az, hogy most azzal a szóval él: “történelemhamisítás”? Vajon, ha a papírzacskóba mellékelt volna egy levelet is, amiben az áll, hogy visszahozta a kitüntetést a Secunak, aki adja, kapja vissza. Egy hasonló gesztus nem forradalmibb, felelősebb jelzés-e, mint ez az utólagos temesvározás? Csakhogy Tőkés nem örök forradalmár, természetesen nem örök forradalmár, mint ahogy mi magunk sem vagyunk azok. És ez az, ami miatt Tőkés László már nem különleges.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!