2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Ki a felelős a marosvásárhelyi összefogási buktáért?

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 15:21 GMT +2, 2015. december 11.

Újabb groteszk fejezet a marosvásárhelyi magyar belpolitikában: az EMNX szerint Kelemen Hunor nemkívánatos személy, legalábbis az kellene legyen ebben a városban.


Az ok: Kelemen Hunor akadályozta meg a magyar összefogást, minthogy nem rokonszenvezett azzal az elképzeléssel, hogy a helyhatósági választási szövetség jöjjön létre a három magyar párt között. Bizonyos Cseh Gábor így fogalmaz egy nyílt levélben:

"Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy Ön Marosvásárhely magyarságát 'lecsónak' nevezte. Marosvásárhely magyarságát soha senki így nem alázta meg, és nem sértette meg, mint Ön. Mindezt azért, mert a marosvásárhelyi magyarok, félre téve politikai nézeteiket, vallási hovatartozásukat, össze akarnak fogni városunk megmentéséért, melyet Önök elpolitizáltak, eltaktikáztak az elmúlt évek folyamán. Önnek és Önöknek Marosvásárhely csupán egy politikai játékszer, bársonyszékek alkutárgya. Elég volt abból, hogy Ön határozza meg a helyes irányt Bukarestből és Kolozsvárról, s ön szabja meg, hogy mi jó nekünk itt, Marosvásárhelyen! Marosvásárhely jövője csupán az 'Összefogás Marosvásárhelyért' választási koalícióban képzelhető el, ahol helyet kell kapjanak a civil szervezetek, mozgalmak és az egyházak képviselői is.

Tisztelettel felkérjük, hogy felelőtlen és sértő kijelentése miatt a legrövidebb időn belül nyilvánosan kérjen bocsánatot Marosvásárhely magyarságától! Amennyiben ezt nem hajlandó megtenni, aláírásgyűjtést kezdeményezünk, hogy Önt nem kívánatos személynek nyilvánítsuk Marosvásárhelyen. Nekünk ízletes a marosvásárhelyi lecsó még akkor is, ha ezt Ön nem szereti.
"

A szöveget azért idéztem teljes egészében, mert jó példája annak, hogy míg a szerző látszólag valami mellett foglal állást, valójában pont az ellenkezőjéből szeretne némi politikai tőkét kuporgatni. De hogyan jutottunk ide? Néhány dolog tisztázásra szorul.

1. Kelemen Hunor nem a marosvásárhelyieket nevezte "lecsónak", hanem azt a politikai megoldást, amiért az EMNX és Brassai Zsombor ágál.

2. A kialakult helyzetért a közvetlen felelős a megyei RMDSZ-elnök, Brassai Zsombor. Az EMNX mégsem őt minősítené nemkívánatosnak. Brassai kitér a felelősségvállalás elől, ez az oka annak, hogy a dolgok kezdenek egyre ízléstelenebbül festeni. Miért felelős Brassai? Mert kezdettől nem játszott tisztán. Annak ellenére, hogy nem ismeri el, mégis nyilvánvaló, hogy saját szakállára ígéreteket tett az EMNX vezetőinek. Brassai jó szónok és ezt fel is használta arra, hogy ködösítsen azzal kapcsolatban, hogy az ő fogalmai szerint mi is az ominózus összefogás.

Mert ez lehet több dolog: a közös polgármesterjelölt megválasztásától a közös listáig akármi. Ebben az érzékeny, de ködös intervallumban lavírozva Brassai nem tett egyebet, mint megtévesztette az előválasztáson résztvevőket. És ez az, amiért nem vállal felelősséget, hanem görget egy egyre kínosabb, belsővé vált konfliktust. A játék nyilván megfelelt az EMNP egykori megyei elnökének, Portik Vilmosnak is.

Összefoglalva: az előválasztások a polgármesterjelöltről szóltak (de facto) de az egész úgy volt eladva a város polgárainak, mint ahogy az izgalmasabb társkereső hirdetések végződnek: bármi szóba jöhet! Brassai olyasmit sugallt, amihez nem volt mandátuma. Ezért nem fogadja el, hogy nem jött össze az a rózsaszínnel bélelt szcenáriója, hogy a populista nyomásgyakorlással utólag kikényszerít az országos vezetésből egy olyan kompromisszumot, ami erodálja ugyan a tulipánt, de Brassai legalább történelmet író személyiségként ünnepelheti magát.

3. Az összefogás vagány dolog. De ez a mostani helyzet nem a vásárhelyi magyarok összefogásáról szól, hanem néhány, nem is túl sok politikus helyezkedési játékáról. Ezt azért fontos hangsúlyozni mert:

4. Az EMNX megdöbbentjeinek nyitott az elvi lehetőség, hogy az RMDSZ-listán befutó helyet kapjanak. Ha valóban a marosvásárhelyi magyarok érdekei számítanak mindenek felett, miért ez a pártpolitikusi kényeskedés? Az EMNX és az RMDSZ-logó státusa számít, vagy egy nem különösebben sikeres párt önérzete? Ha Tőkés László tudott pragmatikus lenni és indult RMDSZ-logó alatt az EP választásokon, honnan ennek a fent idézett Cseh Gábornak a sértettsége? És folytathatnám... Ha az EMNX fel tudná gyújtani magát a marosvásárhelyi magyar álomért, akkor ehhez képest mi az, hogy RMDSZ-listán kerülnek be a tanácsosai? Azért sarkítok ekkorát, hogy jelezzem, itt sem, most sem a marosvásárhelyi magyar szavazópolgárokról van szó. Az összefogás személyes érdekekről szól.

5. Valóban különbség van az RMDSZ országos logikája és az RMDSZ lokális logikája között. De ezért nemcsak országos vezetők felelősek, hanem például az a Brassai Zsombor is, aki láthatóan nem sokat tud kezdeni helyi jelöltjével Soós Zoltánnal, viszont helyzetbe hozta a meglehetősen koherens és profi kampányt vivő EMNP-s Portik Vilmost. Hidegen: a Brassai-féle összefogás legnagyobb vívmánya, hogy Portik felkerült a térképre, de ezt eleddig legalábbis nem ellensúlyozza egy témagazdag és fáradhatatlanul intenzív, ultrareleváns kampányt vivő RMDSZ-es jelölt. Brassainak nincs ötlete Soós Zoltán számára, viszont vannak ötletei Portik Vilmosnak. Elhiszem, hogy Kelemen Hunor nem lelkesedik.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!