2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Nem tetszik, amit a HVG-n olvasok

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 11:22 GMT +2, 2015. november 25.

Tisztelt HVG-s szerkesztők,


azt olvasom nálatok, az Ehhez tényleg semmi közötök c. írásban, hogy semmi közöm ahhoz, hogy mikor vannak nálatok nyitva a boltok. Ezzel az állítással nem szállnék vitába, tényleg nincs. Amúgy sincs szavazati jogom, nem vagyok kettős állampolgár (de lehetnék). Tovább megyek. Amennyiben a vasárnapi nyitva tartásról népszavazás lesz nálatok, nem hiszem, hogy sok romániai magyar égne a vágytól, hogy a bezárás mellett szavazzon. Vagy ha mégis, akkor ez csak azért lehet, hogy herótot kapjanak azok a boldogtalan pannonok, akik provokálják őket, lásd par excellence az általatok publikált cikk amúgy is enervált szerzője.

Amit problémásnak tartok, hogy valószínűleg észre sem vettétek, hogy az illető szerző a pompázatos nyitvatartási állásfoglalásán kívül két további dolgot is állít. Mindkettő relatív súlyos.

Az egyik egy interpretálható asszerció arról, hogy a kettős állampolgárok miatt lett ismét Orbán Viktornak kétharmada. A szerző becsületére legyen mondva, hogy ezt legalább kimondja. A másik állítás a ki nem mondott üzenet. A stílus, a szóhasználat, a retorika üzenete, hogy tudniillik mi, akik nem ott élünk, mi vagyunk minden magyarországi rossz okozói, értelemszerűen alsóbbrendű, ostoba potyalesők vagyunk, akiket megszédített a Fidesz hízelgése, és itt az ideje, hogy végre észrevegyük, akár megszégyelljük magunkat és önmérsékletet tanúsítsunk, ha népszavazásra kerülne sor. Legalább ezt most ne rontsuk el! Ez amolyan tudatküszöb alatti üzenet - az antiszemitáitok is megirigyelhetnék a szerző lendületes szuggesztiós készletét. Önmagában nem is lenne sértő. Láttam, olvastam már ilyet. Nem esett jól, de rosszul sem. Most mégis sértő, mert nálatok olvasom. Mert nyilvánvalóan észre sem vettétek, hogy a szerző torzít és manipulál és, és, és: gyűlölködik. És ti publikáljátok, így, pucéron.

Nem nyilvánvaló, miben torzít ez a szöveg? Az explicit állítás az, hogy a kettős állampolgárságot elnyert magyarok szavazatai miatt lett a Fidesz-KDNP-nek ismét kétharmados többsége. A kettős állampolgárok szavazatai 1, azaz 1 mandátumot hoztak a Fidesznek. Hogy 1 mandátumon sok múlik, megértem. De vajon a többi Fideszre leadott szavazatért ki a “felelős”? Kinek köszönheti a Fidesz a további 113 mandátumot? És az otthon maradókért, a magyar politikusokból kiábrándultakért, a meg nem szólítottakért is a kettős állampolgárok a felelősek? Ki a felelős az MSZP, az SZDSZ stb. teljesítményéért? A pozsonyi kettős állampolgárok, a kolozsváriak vagy a sepsiszentgyörgyiek?

Máris úgy érzem, túl sokat foglalkoztam ezzel a butasággal. De gondoltam, szólok. Talán a legjobb az lett volna, ha inkább szavakat gyártok és megpróbálok népszerű lenni a táposozók között. Pl: monomagyar, pannon papagáj stb. Tudnék még ilyet, sokat. De minek? Van ennek értelme?
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!