2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Menekültek. És a facebookos ismerőseim

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 19:51 GMT +2, 2015. szeptember 7.

Nem találkoztam menekültekkel, nem jártam Szíriában. De van Facebookom!


1.

Eddig nem találkoztam olyan issue-val, amiben ennyien kértek volna pártatlan, független infókat, szempontokat. Nem volt még ügy, amiben ennyi emberről derült volna ki, hogy nem hisznek annak, ami éppen ömlik a hálózaton és nagyobb felbontású képet kérnek annál, mint amit a napi politika generál a számukra.

A magyar média nagyon gyorsan belekövült az Orbán védi Európát, mert bátor hős / Orbán Európa szégyene, mert cinikus disznó szerepekbe. De ez hirtelen már nem kielégítő azok számára, akik saját véleményt alakítanának ki és keresik azt a piacot, ahol nem csak mirelitek kaphatók. Ők azok, akik azt is érzik, ez most nem elsősorban Orbán Viktorról szól, itt a lépték, és hát a tét is más, mint a kicsipkézett magyar respublika. Az emberek keresik a függetlennek tűnő biztonságpolitikai szakértők értékelését. Csakhogy nincs ideológiamentes biztonságpolitikai szakértelem. De a lényeg a lényeg: ismerőseim közül egyre többen nem hisznek annak, amit magyar források szolgáltatnak számukra!


2.


Sok ismerősöm szerint a muzulmánok szőröstalpú, agresszív, lusta és műveletlen bunkók. Valószínűleg ők is így vélekedtek rólunk, még nem is olyan rég. Pár perces kutatást igényel ugyan, de elég szemléletes képet kaphatunk arról, hogy például kiktől szereztük vissza az ókori görög kéziratokat és mennyi ideig tartott a muzulmánok fölénye a tudomány, építészet stb. területén. Ki a nagyobb surmi, a muzulmán vagy a keresztény vagy a zsidó? És: vajon van helye ilyen vitának?

3.


Azon, hogy a muzulmán műveletlen idióta a legtöbb műveletlen idióta ismerősöm szerint, nem lepődtem meg. Azon viszont igen, hogy hány ismerősömről derült ki hirtelen, hogy keresztény fundamentalisták. A muzulmánok egy diktatúrából jönnek, ahol nincs tudásuk a demokráciáról, ez hát az arab, egy alapvetően intoleráns kultúra, mert miért is nem fogadják be őket például a gazdag szaudiak? … Hát mert pont olyan szívtelenek, mint azok, aki menekülnek, és mindenféle körülményeket követelnek a magyar adófizetők pénzén. Ezek itt mind jönnek-jönnek, és eliszlámosítják a keresztény Európát és hamarosan mindenki muzulmán lesz nálunk is. Tulajdonképpen: nincs tudásuk ahhoz, hogy megértsék a demokrácia leglényegét, nincs nyitottságuk, hogy megértsék a tolerancia leglényegét, és a nem különben cinikus zsidó, amerikai, arab, orosz (bocs, ha kihagytam valakit) tervbe tartozik, hogy elárasztják jobbra érdemes keresztény világunkat. Vagyis: téved az, aki fáradt, elgyötört, rettegő, összezavart, gyanakvó családokat lát a Keletiben fotózott képeken. Ezek nem a napi politika hullámai közt vergődő, megmaradásukért harcoló emberek, hanem: muzulmán töltetű, robbanásra kész biomassza - vélik egykor kereszténynek tűnő, a napokban keresztény fundamentalistákká avanzsált ismerőseim.

Mindent összevetve, nem értem a parát. Pont ezeknek a keresztény fundamentalistáknak lenne a legegyszerűbb iszlám fundamentalistává lenniük. Néhány szokásukon ugyan változtatni kellene, de az alapvetően változniuk mégsem kellene: remek iszlám harcosokká válhatnának. Micsoda karrierlehetőség!

Úgy értettem, hogy a legfőbb keresztény tan nem véletlenül egy bizonyos Jézus teljesen ostoba és a hétköznapokban kivitelezhetetlen tétele, aminek lényege a másik emberhez való szélsőségesen naiv és jóindulatú viszonyulás. Megmagyarázhatatlan sikere pedig abban rejlik, hogy ezt a minden reális alap nélküli habitust más vallásúak felé is szolgáltatta. Ez a Jézus nem volt valami nagy kultúraőrző, amúgy többek között pont ezért tartotta nagyra egy bizonyos Nietzsche, aki szerint az a kultúra van fölényben, amelyiket technikai értelemben legyőznek.


4.


Gyurcsány Ferenc megér egy muzulmán misét. Nincs valami webszűrő, ami segít abban, hogy ne lássak semmit, ami Gyurcsány Ferenchez köthető? Persze mindenkinek joga van Gyurcsány Ferencnek lenni, csak plíz, ne halljam, ne lássam. Az is ok, hogy most szánok rá egy órát, előre megnézek minden Gyurcsány Ferencet, amit életem során látnom kell, hogy aztán ne kelljen soha, soha többet.

Címoldali fotó: MTI/Krizsán Csaba
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!