2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

A fiatal vásárhelyiek szabadulásáról

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 16:42 GMT +2, 2015. május 15.

A marosvásárhelyi magyarok előkelő konformizmusa praktikus unalommá vált. Kiút-javaslatok fiataloknak.


1. Kognitív decentralizálás. A legmeghatározóbb marosvásárhelyi élményem, hogy a vásárhelyi értelmiségiek zöme úgy tekint városára, mint ami valamiféle ultra sajátos, tiszta és jól körülhatárolt entitása a tér-idő kontinuumnak, saját gravitációval és specifikus matematikával. Az, ami a hivatalos, a smasszerek ellenőrzésén kívüli térben jöhet létre, az itteni hagyomány szerint: értelmezhetetlen. Valósággal drámai, hogy nyitott elmék hogyan szűkülnek be pillanatok alatt, ha a rendszer azzal fenyegeti őket, hogy nem fogadja be őket. Mi van bent? A vigasztalan hibernálás. Mi van kint? A teljes világ összes szabadsága.

Mégis, valamiféle fáradt gravitáció nem engedi hogy a rendszeren kívüli léptékben határozd meg önmagad. Szinte mindennek, ami Marosvásárhelyen létre jön, igazodnia kell a elszigeteltségében önmaga körül gravitáló berendezkedéshez. Nagyon nehéz egy vásárhelyi magyarnak elmagyarázni, hogy több hely, több lehetőség, több siker van a rendszeren kívül, mint a rendszeren belül. Több szabadságnak, több inspirációnak és nem utolsó sorban, több teljesítménynek van hely, ha párhuzamosan építkezel, átnézel a smasszereken és igazodási pontjaidat nem a vásárhelyi rendszerben keresed, hanem önmagadban, a szakmaiságodban, a világban. Az értelmet nem a smasszerek határozzák meg, hanem az értelmezők – ezt szinte lehetetlen elmagyarázni ebben a városban. Vásárhelyen Vásárhelyt Vásárhellyel magyarázzák, nincs más kontextus, nincs más lépték, nincs irónia, nincs hazárd.

A vásárhelyi fiatalok önmagukkal szembeni felelőssége, hogy leszarják a hivatalos Vásárhelyt. Hogy rendszeren kívüli, aktív, olykor aktivista teret rendezzenek be a maguk számára. Hogy ne válasszák az egyszerűbb utat. Hogy ne hagyják magukat zsarolni sem a múlttal, sem a felelősséggel. Hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni sem a smasszerek, sem saját kudarcaik által.


2. Pozitív visszacsatolás. A vásárhelyi fiatalok önmagukkal szembeni felelőssége az is, hogy erősítsék egymás abban, amit csinálnak. Hogy a “ne gondolkozz kétszer, mielőtt lesajnálnál valamit” szabályt írják felül a „ne gondolkozz kétszer mielőtt elismersz, megerősíthetsz valamit” szabállyal. A rendszer nem azt tartja nyilván, hogy ki mit épít, hanem azt, hogy ki mit ront. Emiatt nem érdemes teljesíteni, de semmi felelősséggel nem jár az sem, ha nem teljesítesz. A rendszert nem lehet belülről megváltoztatni – ez egy nagyon veszélyes illúzió – kívülről meg felesleges támadni, mert így válsz a rendszer részévé. A fiatalok sikere azon múlik, hogy semmibe veszik-e a jelenlegi berendezkedést. Ki kell alakítaniuk saját értéktőzsdéjüket, ahol a smasszerek devizája nem konvertibilis.


3. A formulák elutasítása. A vásárhelyi magyarok könnyen sértődnek. Ezért, mikor találkozol egy vásárhelyivel, le kell tapogasd, hogy szükség van-e a jó szándék deklarálásának rítusaira. Ha igen, elő kell venni a formula készletet. Azokkal, akik igénylik ezt a fajta kurkászást, valószínűleg nem tudsz a későbbiekben sem érdemi párbeszédet folytatni. A vásárhelyi értelmiségiek ahhoz szoktak, hogy ők bírálnak ott nem lévő személyeket, nem ahhoz, hogy őket bírálják. Ha tetszőleges valaki kapna egy titkosszolgálati jelentést arról, hogy milyen a megítélése és ki mit suttogott róla, menten megállna benne az ütő. Ez egy ilyen város. És ez az a játék, amiben nem kötelező részt venni.

Összefoglalva: ne akarj tetszeni, építs saját intézményt, építsd a saját kapcsolati hálód, de kerüld el a smasszereket! Ne állj be a rendszerbe azzal a tévképzettel, hogy te majd úgy is megreformálod, mert nem fogod. Ha valaki valamit teljesített, hívd fel telefonon, írj neki Facebookon, még akkor is, ha nem tartoztok egymás belső körébe és erősítsd meg abban, hogy jó úton jár! És készülj fel arra, hogy ha mással nem, közönyöddel sok mindenkit meg fogsz sérteni.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!