2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Frunda Teleormanba költözik, és más történetek

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 21:04 GMT +2, 2014. november 17.

Az EMNP-s szurkolók ünnepelnek, Frunda valami magyarázaton gondolkodik, az RMDSZ pedig a lábujjait számolgatja.


A suliban, az első osztályban a fiúk jelszava: Johannis. Ezt kiabálva rohangálnak a szünetekben. A lányok emiatt szívesebben szavaztak volna Pontára. Ha első fordulóban a fiúk egy magyar férfira szavaztak volna, a lányok azért is inkább egy román lányra.

.

Az RMDSZ kedden dönt arról, hogy bent marad-e egy olyan kormányban, amit elsodorhat a népakarat. A döntéshozók remélhetőleg nem a kezükkel, hanem a lábukkal szavaznak. Van egy olyan verzió is, hogy Borbély Lászlót hátrahagyják túsznak, aztán megfeledkeznek róla – meséli valaki, de szerintem nem gondolja komolyan.

.

Tőkés László közleményéből idézek egy relatív rövid részt: Az RMDSZ hatalomközpontú vezérkara elfelejtkezik arról, hogy a politikának is van erkölcsi dimenziója, és hogy a becsület is európai érték. Választóiktól elidegenedett érdekszövetségünk vezetői az erdélyi magyarság nemzeti érdekeiről is vétkes módon megfeledkeznek. Mi, erdélyi magyarok viszont minden bizonnyal azokkal a román és magyar tüntetőkkel érthetünk egyet, akik azt vallják, hogy: „Erdély megmentheti Romániát!” Nem érthetünk egyet a vörös elnökjelölttel, aki azzal lázítja a román választókat az ország nemzeti kisebbségei ellen, hogy: „Johannist csupán az EMNP jelöltje, Szilágyi Zsolt támogatja, aki el akarja szakítani Erdélyt Romániától” (sic!). Az RMDSZ politikai ámokfutása nyomán igazából az lett volna méltó, hogyha nem az EMNP, hanem az RMDSZ „felelős” vezetői nyújtották volna be lemondásukat. Jól látom, hogy Tőkés László Fidesz-KDNP-s képviselőnek valami baja van az RMDSZ-szel? Azon töprengek, hogy ezeket a szövegeket valaki írja, vagy inkább úgy készülnek, hogy van egy generátor, amibe Tőkés titkárnője betesz egy-két változót, és már kész is a friss dörgedelem.

.

Az EMNP-közeli újságírók az RMDSZ végéről beszélnek, de legalábbis arról, hogy ideje, hogy az RMDSZ levonja a nagy tanulságokat. Igaz is, most, hogy az EMNP kínos választási kudarca után teljesen megújult, és az új pártvezetés jelentős belső reformokat valósított meg, érthető minden felháborodás.

.

Miért költözik Frunda György Teleormanba? Mert korábban azt nyilatkozta: arra biztatom azokat, akik bennem bíznak, szavazzanak Victor Pontára. És hát Teleormanban bíznak Frundában. Ezt a viccet mesélgetik egymásnak azok a marosvásárhelyiek, akiknek még nem ment el a humorérzékük. Frunda György nagyon kínos lehetett az RMDSZ számára a kampányban. Tudniillik interjúkat szervezett magának, amikben kifejtette, hogy a magyarok számára Ponta a nyerő opció, és valahogy úgy adta elő, mintha a véleménye számított volna. Ha magyar politikus igazán nagyon rosszul mérte fel Ponta esélyeit a magyaroknál, az nem más, mint Ponta tiszteletbeli tanácsadója, Frunda György. A közeljövőben, aki politikai karriert akar, ne kérjen Frundától tanácsot.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!