2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Peti András Kelemen Hunor idézettel hárít

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 10:57 GMT +2, 2014. november 8.


2009-ben, Maros megyében az akkori RMDSZ-es államelnök-jelöltre, Kelemen Hunorra 63 692 szavazat lett leadva, ami az össz szavazatszám 27%-a. Őt ekkor csak Traian Băsescu előzte meg, 27,45%-kal. Marosvásárhelyen Kelemen Hunor kapta a legtöbb szavazatot, összesen 21 611-et, ami a szavazatok 32,06%-a volt.

A korábbi, 2004-es elnökválasztásokkor is, amikor Markó Béla volt a jelölt, az arány úgy nézett ki, hogy Maros megye szinte hajszálra egyharmadát adja Marosvásárhely, a kétharmadot a "vidék". Ez logikus is, mert a megye magyarjainak harmada marosvásárhelyi.

A múlt heti államelnök-választásokon a szavazati arány először másként alakult. A marosvásárhelyi RMDSZ nem volt a helyzet magaslatán. Ha a megyében Kelemen Hunorra 51 664 szavazatot adtak le, a megyeközpontban mindössze 15 837-et. Maros megyében a korábbi államelnök-választásokhoz képest 6285 szavazattal kapott kevesebbet az RMDSZ és az EMNP, vagyis a magyar jelöltek. Ebből 3273 szavazat Marosvásárhelyen úszott el. Az arányokat tekintve, a hiányzó szavazatok több mint fele a marosvásárhelyi RMDSZ számlájára írható.

Brassai Zsombor megyei elnök a Transindexen magyarázatot adott a legutóbbi megyei eredményekre de tapintatosan hallgatott arról, hogy a probléma nagyobb része a marosvásárhelyi szervezet mobilizációs erejében keresendő. A Peti András által közel két éve átvett erőtlen városi szervezet nem lett erősebb, a tagszám nem bővült. Peti András, aki alpolgármester is, frakcióvezető is, erősen konfliktuskerülő, ötletszegény, helyzetvak politikát folytat – magyarázzák a bennfentesek – a városi frakció erőtlen, gyakran érthetetlenül szavazó, és stratégiátlan.

A városi szervezet egyféle hibernálásban van. Úgy értesültem, hogy az RMDSZ a megszerzett outdoor kampányfelületeket egyszerűen üresen hagyta. Kampányuk szórólapokból és call centeres mozgósításból állt.

De Peti András másképpen értelmezi a számokat, ami a fenti levezetésben szavazatveszésként áll össze, számára pozitív fejlemény. A vasarhely.ro-nak ezt nyilatkozta: „Véleményem szerint Marosvásárhelyen a választáson való részvétel, pontosabban a magyar szavazóbázis mozgósítása egy inflexiós ponthoz ért, azaz hosszú évek után sikerült megváltoztatni azt a trendet, mely szerint választásról választásra kevesebb ember megy el szavazni”. Hogy milyen, szerintem szociológusgyilkoló logika áll Peti András kijelentése mögött, elolvasható itt.

A Facebookon feltettem Peti Andrásnak a következő kérdést: hogyan értékeled a marosvásárhelyi eredményeket? Gondoltál arra, hogy lemondj és átadd a helyed valakinek, aki sikeresebben mobilizál?

A városi elnök, alpolgármester, frakcióvezető válasza egy Kelemen Hunor-idézet volt: " A magyarok részvétele a választásokon az elvárásoknak megfelelően alakult. Az eddigi választások tanulsága az, hogy a magyarok kevésbé aktívak az államelnök-választásokon, mint a román szavazók, főként 2009 óta, amikor a parlamenti és államelnöki választásokat szétválasztották. Ezért az RMDSZ-re leadott szavazatszám is az előzetes várakozásoknak megfelelő. A magyar jelöltek közötti szavazatkülönbség, a szavazatok aránya az eddigi erőviszonyokat erősíti meg – a magyar jelöltekre leadott szavazatok közül az RMDSZ a voksok 86 százalékát, míg a versenypárt jelöltje a 14 százalékát kapta. A magyarok kétféleképpen szavaztak az első fordulóban: az egyik a közösség erejét kifejező szimbolikus szavazat, amely a magyar közösség súlyát, érdekérvényesítő képességét fejezi ki. De azt is látjuk, hogy enyhén emelkedett azok száma, akik már az első fordulóban a politikai ajánlatok között választottak, ha úgy tetszik, haszonelvű szavazattal.”

Vajon minden kínos szembesítésre lenne Peti Andrásnak szövetségi elnöki idézete?
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!