2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Jelenleg egyetlen jól kommunikáló romániai magyar politikus sincs

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 10:43 GMT +2, 2014. június 23.

Az a politikus nyer relevanciát, aki párbeszédre és nem száraz bejelentésekre használja az új médiát.


Javában zajlik a cannesi reklámfesztivál. A sajtószobában Neil deGrasse Tyson fizikus és médiasztár beszél a tudomány demokratizálódásáról, a Google parton a YouTube több millió követővel rendelkező sztárja, a Game of Thrones producere éppen szemináriumot tart – nem túl érdekes -, közben egy brazil ügynökség mutatja be a 2016-os olimpia logójának készítési folyamatát.


A dán loungeban az ország ipari minisztere issza ki tudja hányadik dán sörét, az előbb arról beszélt, hogy a dán iskolarendszer kreatívabb lehetne, ha jobban személyre szabnák a tananyagot. Reggel a Saachi&Saachi mutatta be, hogy hol tart az érzelemfelismerő technológia – háát, állhatna jobban is...

Kommunikációról szól ez az egy hét, hatalmas léptékben és iszonyatosan részletesen – a stratégák és kreatívok léptékei értelemszerűen nagyon különböznek. Színes, harsány, sok jól megfogalmazott ütős mondat, amit aztán felülír egy következő.

Tegnap két román fiatal megnyerte a cyber kategória kreációs versenyét – tavaly szintén román fiatalok nyerték meg a design-versenyt. Vajon véletlen? Nem hiszem – a románok eddig két bronz oroszlánt is nyertek. Közel ötezer ember van jelen szimultán, médiatrösztök, ügynökségek, hirdetők több mint 60 országból. Románia és Magyarország úgy 15-20 emberrel képviselteti magát, összesen.
Így, a fesztivál közepén, már le lehet vonni pár tanulságot. Egy részük biztosan vitatható is. Valószínűleg a korszellem számlájára írható, hogy a meglehetősen radikálisan megfogalmazott alábbi állítások nyersnek, idegennek, szentségtörőnek hathatnak. Kolozsváron talán másképp fogalmazná meg az ember. A globális médiában, a mobil-technológiában, a médiafogyasztásban mégis elég tiszták a vonalak. Mást, máshogy, más miatt fogyasztunk máris, és ez egyre inkább így lesz.

A romániai magyar Z nemzedék számára a releváns médiatartalmat valószínűleg nem egy hazai médiaelit gyártja majd. Inkább a nagy nemzetközi csatornák és nem mellékesen: saját maguk. Ha a tradicionális hangvételű médiák működnek is, ezek erősen szintetikus kreálmányok lehetnek csak, amelyek valószínűleg a magyar és román adófizetők pénzéből magyarázzák majd saját irrelevanciájukat. Ez nem radikálisan új, az állítás akár a jelent is modellezheti.

Ebben a kontextusban az a politikus nyer relevanciát, aki párbeszédre és nem száraz bejelentésekre használja az új médiát. Aki a gondolatait vizuálisan is megfogalmazza és hajlandó a romániai magyarok életének olyan gyakorlati kérdéseiben is állást foglalni, amiről korábban nem is tudtuk, hogy politikailag is felvethető probléma lehet. Jelenleg nincs ilyen romániai magyar politikus a piacon, talán Nagy Zsolt, de ő nem is politikus és amúgy sincs a piacon.A hagyomány nem áll szemben a modernizálódással. Ezt annak idején rosszul gondoltuk, én is rosszul gondoltam. De kevesen tudják, hogyan lehet érdemben építkezni a hagyományokból. Mert ehhez meg kell változtatni a hagyomány hagyományát. A hagyomány akkor él, ha bevonja és cselekvésre készteti az embereket. És van ilyen hagyományunk, ebből pedig építkezni lehet. Cselekvés, megosztás, bekapcsolás – valahogy így működne a sikeres modell. De ebben a hagyományt változásnak kell kitennünk és a hivatalos elit java része pont ettől kap herótot.

A valóban releváns romániai magyar média brutálisan lokális és meglehetősen felszínes lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy a romániai magyar “valami közös” tételezésének nem igazán lesz erős benyomást keltő felülete. Politikailag támogatott média projektek kíméljenek!

Hogy legyen a romániai magyar “valami közös”, ehhez nemcsak formátum-, de üzenet-innovációra is szükség van, és ebben sem a jelenlegi felkent intelligencia, sem a politikai kommunikátorok nem jeleskednek. Jelenleg egy jól kommunikáló romániai magyar politikus sincs.

Politikai tartalmat kell adni az erdélyiségünknek, kommunikációs tartalmat és gyakorlati használhatóságot kell adni az erdélyiségünknek. A mostanában nagyon felkapott, demagóg üzenetekkel az a baj, hogy nehezen kontrollálhatók és szinte elkerülhetetlen demagógiaversenyhez vezetnek. Pozitív állításokat kell tudnunk megfogalmazni magunkról, vagyis ki kell törjünk abból a negáció spirálból, amiben leledzünk. És ez nem jobboldal-baloldal kérdés, sőt fényévekre van ettől a szerintem nagyon káros értelmezési kerettől.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!