2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

BRANDEVU.RO

Szabad-e pipázni a Tóra olvasása közben?

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 11:14 GMT +2, 2014. április 30.

Mikor fordul egy menedzser saját maga és vállalata ellen? Milyen irracionális háttere van annak, hogy stagnáltatja vagy elsorvasztja azt, amit felépített?


A többször megtapasztalt jelenség hátterében az áll, hogy a vezető egy személyes, identitása szempontjából alapvető morális dilemmát nem tud feloldani. Minél nagyobb a dilemma, annál nagyobb a görcs is, és annál nagyobb a szervezeti leépülés veszélye is.

Néhány napja meséltem el egy vezetőnek a szabad-e pipázni a Tóra olvasása közben példázatot. Emberem sikeres, céltudatos, ösztönös, de éles vízióval rendelkező vezető. Mégis, elismerte, hogy egy ideje visszafogja a vállalatát. Sikerei miatt mintha meghasonult volna. Nem tud örülni nekik. A háttérben az áll, hogy jelentős nonprofit intézményt épített fel, majd egy közeli területen sikeres céget hozott össze. Cége egyre jobb mutatókat hozott, amikor vezetője jobbnak látta, hogy visszafogja. Az elején ez nem is volt tudatos, csak később döbbent rá, hogy tudat alatt fekteti a saját cégét. Miért? Mert úgy érezte, üzleti sikerei delegitimálják a civil sikereit. Egy civil ember piaci sikerei a romániai magyar logikában egyfajta árulásnak tekinthetők. Mintha a civil szerep csak alibi lenne, mert valójában minden a pénzről szól.

Emberem súlyos morális dilemmába került, mert elfogadta, a nyilván frusztrációkból felépített közvélekedést: a civil szükségszerűen nyomoronc, a közmunkában szerzett szakmai tapasztalat nem értékesíthető piacilag még akkor sem, ha mellette jelentős civil közmunkát is folytat az ember. Vagyis: a Tóra olvasása közben nem szabad pipázni.

Mert erre jutott a rabbi, mikor az egyik tanítványa bepanaszolta a másikat: rabbi, szabad-e pipázni a Tóra olvasása közben? Nem, nem szabad, válaszolta a rabbi. A bepanaszolt visszakérdezett: de rabbi, és pipázás közben szabad-e olvasni a Tórát? Igen, azt szabad, válaszolta a rabbi.

Egy vezető nagyon könnyen kerülhet szocializációjából adódó morális dilemmába. A morális kérdések bonyolultak. Nem bonyolult viszont észrevenni és tudatosítani, hogy értékdöntéseket kell hozni, mert értékválasztási helyzet áll fenn. Értékválasztási döntéseket pedig nem kompenzálhatunk menedzsment technikákkal. Nem attól leszünk morális lények, ha többet dolgoznunk kevesebbért, igaz nem is attól, ha kevesebbet, többért.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!