2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

Vajon meddig üldözi a Fideszt az RMDSZ hálája?

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 16:56 GMT +2, 2014. április 9.

Az RMDSZ olcsón árazza be magát, ha megelégszik azzal, hogy Tőkés politikai semlegesítése miatt, és az Antal-Tamás érdekcsoport üdvözülése végett nem gondolja újra a Fidesszel szembeni igényeit.


Ha ez nem történik meg, vagyis az RMDSZ nem fogalmazza markánsan újra az Orbán-adminisztrációval szembeni igényeit, az RMDSZ a Fidesz harmadik (a Fidesz számára első alkalommal lukratív) romániai pártalapítási kísérlete lesz.

Miért a drámai hangütés? Mert jelen pillanatban az RMDSZ annyira közel van a Fideszhez, mint amennyire soha, semmilyen magyarországi párthoz nem volt. Ennek okai a következők:

1. A Tőkés-para. A RMDSZ hálás a Fidesznek, hogy leveszi róla Tőkést, akit egyébként maga a Fidesz küldött rá. Ez a szeretlek, mert nem gyötörsz tovább logika. És működik! Ehhez a szintű manipuláláshoz is egy Orbán Viktor kaliberű politikus kell. Másrészt, Tőkés László soha nem volt politikailag ennyire gyenge, elefánttemető szagú, kenetteljesen demotivált, mint mostanában. És ha ebből indulunk ki, a dolog más értelmezést kap: legyen hálás a Fidesz amiatt, hogy az RMDSZ nem csinál kázust sem Tőkésből, sem az EMNX-ből, sem az MPP-ből. Sőt, gyűjtögetget, mobilizálgat, 95%-ban a Fidesznek – és ezt, bocsi, de mindenki tudja.2. Az RMDSZ-en belüli Fideszes érdekcsoportok. Ha Verestóy és más RMDSZ-es politikusok úgy lettek pozicionálva, hogy a szocik irányába udvaroltatnak az RMDSZ-szel, az Antal-Tamás érdekcsoport vassal feszíti szét az RMDSZ térdeit a Fidesz javára.

3. Kelemen Hunor teljesítménykényszere. Integratív politukusként lépett színre, amolyan nemzeti újhullámot hozott, és felismerte, hogy új, a nemzeti populizmust normaként elfogadó idők járnak. Csakhogy itt, ezen a területen a határok egybefolynak. Jelen pillanatban nem tiszta, hogy nemzeti populizmusban az RMDSZ meddig hajlandó elmenni. Persze, ha a Fidesz a modell, határ a csillagos ég. Az RMDSZ-en belüli platformok pedig nem igazán adnak támpontokat.

4. A Fidesznek van ellenségképe, de alig vannak ellenségei. Az RMDSZ-nek ezzel szemben vannak ellenségei, de alig van ellenségképe. Ez elég aszimmetrikus.

5. Az RMDSZ kommunikációjában a Fidesszel való kapcsolat nem más, mint külpolitikai kérdés. És itt egy pillanatra meg kell állni, mert egyáltalán nem az.

Ha az RMDSZ lehorgonyoz ott, hogy a nagy békéért kis politikai ügyeket intézget, akkor az RMDSZ nem hajlandó tudomást venni arról, hogy a Fidesznek nemcsak politikai kísérletei vannak arra, hogy átszabja a romániai magyar társadalmat. Kényelmes lehet ezt nem észrevenni. Vajon az RMDSZ-nek, mint szervezetnek, van bátorsága felismerni és diagnosztizálni mindezt? A nagy issue nem az, hogy Tőkés lekerült a menüről, hanem az, hogy a romániai magyar társadalom átszabása történik. És ebben a kérdésben, szerintem, az RMDSZ vezetőinek állást kell foglalniuk.

Nem vitatom azt, hogy a politikai játék része lehet egy ilyen fideszeződési szereppróba is, azzal kapcsolatban viszont nagyon komoly fenntartásaim vannak, amit az RMDSZ jelen pillanatban problémamentesen el bír fogadni kultúr-, média- vagy támogatáspolitikai szinten. Még egyenesebben fogalmazok: ha az RMDSZ passzívan szemléli azt, ahogy a Fidesz átszabja a romániai magyar társadalom szerkezetét, és nem tesz semmit annak érdekében, hogy ezt a folyamatot kereteken belül tartsa, legitimációs válságba kerülhet a romániai magyar szavazói irányába. Mert a képlet nem annyira egyszerű, hogy: a romániai magyarok szeretgetik a Fideszt, átengedjük hát őket egy szezonra a Fidesznek, aztán visszahozzuk őket, és így szépen kölcsönösen leszavaztatjuk őket: egymásra. Most a Duna TV-ben Kelemen Hunor nyilatkozata van Tőkés László nyilatkozata előtt, helyre került tehát az RMDSZ-es ősrend. De ennyi nem elég.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!