2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kelemen.transindex.ro

HOME JOGOK

J'accuse: Vásárhelyi Forgatag

Kelemen Attila Ármin utolsó frissítés: 15:56 GMT +2, 2013. augusztus 17.

A vásárhelyi rendezvény kasztrálása nem egyedül Dorin Florea érdeme, mert segítettünk neki mi, magyarok is.


A Facebookon virális lett azoknak a nyilatkozatoknak az ütköztetése, amelyeket egyfelől Marosvásárhely polgármestere, másfelől a szóvivője tett ugyanaznap. Az ütköztetés szellemes, mert egy gesztussal leleplezi Dorin Florea polgármester és apparátusa képmutatását “magyar ügyben”. Valószínűleg lassan le kellene váltani Dorin Floreát, és nem azért, mert román, hanem mert önmaga paródiája. Csakhogy a Vásárhelyi Forgatag nevű rendezvény kasztrálása mégsem egyedül Dorin Florea érdeme, mert segítettünk neki mi, magyarok is.A rendezvény alapötletét az évek során nagy léptékű sikerrendezvénnyé váló Kolozsvári Magyar Napok adta. A marosvásárhelyi EMNP úgy találta, ez a rendezvény adaptálható lokálisan is, és íme az első tévedés, merthogy a helyi viszonyok több óvatosságot és politikai érzéket vindikálnak. Egy fésülten nackó polgármester joggal kérdezhet rá egy hasonló rendezvény létjogosultságára egy olyan városban, amely lakosainak közel fele magyar. A 20%-os kolozsvári modell nem adaptálható a 45%-os Vásárhely esetében, mert itt sokkal jobban kell figyelni az interetnikus üzenetre is.

Olvasom Portik Vilmos bukta utáni facebookos reakcióját. Így kezdődik: “Igen, én is az asztalra akarok csapni. Hangosan, határozottan, a kikezdhetetlen igazságunkat a szemébe mondani, s addig ismételgetni, amíg megérti a mi igazságunkat.” Így indul tehát az a szöveg, amely célja szerint kiállás kíván lenni a rendezvény és a szervező csapat mellett. De az idézetben ott van az is: ha nem érti meg a román, hogy ehhez jogunk van, akkor többször és hangosabban kell neki ismételgetni. Ilyenkor nem a többször és nem a hangosabban lehet a megoldás, hanem a másképp – és itt széles a lehetőségek tárháza.

Ha a Vásárhelyi Forgatag az idézetben visszacsengő attitűdű magyar erődemonstráció akar lenni, ez eleve predesztinálja arra, hogy a városvezetés ne könnyítse meg a megszervezését, és ez szerintem valahol még érthető is. Több szervezővel beszéltem, akiktől azt kérdeztem, hogy mi a rendezvény szimbolikus célja, és hát elég nagy volt a katyvasz. A rendezvény ködösen fogalmazta meg önmagát, a szervezők sem vágták összhangban a miérteket. A “mutassuk meg, hogy vagyunk”, és a „legyen már valami ebben a városban” voltak a fő motivációs okok.

A Vásárhelyi Forgatag nem hiteles és csöppet sem kreatív interetnikus párbeszéd témában, és a programot nézve, nem nagyon meggyőző a tekintetben, hogy komolyan lett véve az a deklarált cél, hogy a magyarok meg akarják mutatni magukat a románoknak. Itt most nem arra gondolok, hogy hány magyar zenekarra kell jusson hány román zenekar, mert nem ettől lesz valami interetnikus. A „közösen”, a „főleg számukra, a rólunk-nekik” programok aránya és az „inkább csak magunknak” programok meggyőző arányáról van szó.

Attól, hogy a rendezvény a kellő lokális korrekciók nélkül lett belőve, a politikai buktának még nem kellett volna ekkorának lennie. E tekintetben az érdem Peti Andrásé, az RMDSZ új városi vezetőjéé, aki néhány hónapja alpolgármester is. Peti a rendezvényszervezés legkritikusabb időszakában ment nyaralni, kikapcsolta a mobilját, és hát remélte a legjobbakat.

Politikai krédója, a „nem szabad rosszban lennünk Floreával” jegyében a tanácsüléseken ajándékba adta a városi RMDSZ-frakció szavazatait Floreának, így a Vásárhelyi Forgatag kitárgyalásakor politikai eszköz nélkül maradt. Peti nem tűnt annak a szuverén egyéniségnek, akinek ereje, ötletei, stratégiája és víziója lenne a marosvásárhelyi magyarok érdekképviseletével kapcsolatban, aki konzekvens lenne és értené a román politikai csíziót. Peti hol volt, hol nem volt.

Nem tudok akkora cinizmust feltételezni Peti András részéről, hogy a célja az lett volna, hogy minimalizáljon egy olyan rendezvényt, amelynek kezdeményezője az EMNP. Azt viszont el tudom képzelni, hogy ez az ügy is úgy múlik el Marosvásárhelyen, hogy a helyi RMDSZ nem vonja le a szükséges következtetéseket, vagyis semmi okunk nem lesz arra, hogy abban reménykedjünk, legközelebb másképp lesz.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!